Александър Иванов: Кредитите от ББР са обезпечени и се обслужват, Кирил Петков дискредитира банката

Александър Иванов, ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Ще обезкървят ли „политическите мутри“ ГЕРБ?

     „“И без петел ще съмне“, каза Борисов, но се оказа, че той не оправда очакванията на своите опоненти, да не кажа врагове, и ще се кандидатира за народен представител. Но ще обезкървят ли „политическите мутри“ ГЕРБ?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Иванов отговори: „Това е въпрос, който звучи малко мракобесно, но вижте с какви заявки дойде предизборният щаб на президента Радев, да не кажа служебното правителство, че ги бъркам доста често – всякакви заявки за „изчегъртване“ мисля, че не са състоятелни, особено в политиката, която е едно изкуство на компромиси и на разговори!“. Той продължи, че се очертава ГЕРБ да е първа политическа сила и на следващите избори, въпреки широкия спектър от прилагане на „ченгеджийски“ номера на имащите власт в момента.

Шефът на НАП Румен Спецов.

   „Как ще коментирате, вчера дадохте пресконференция, в която доста остро разкритикувахте и с ваши аргументи икономическия мащаб на това правителство и главно шефа на НАП Спецов?“, попита Беновска. Иванов отговори, че НАП и агенция „Митници“ са изключително важни звена и е много важно начело на тях да стоят хора с доказана експертиза и опит. „Не че вашият шеф на НАП Галя Димитрова беше голямо светило!“, отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че тя поне е била през цялото си кариерно израстване в НАП и биографията ѝ може да се проследи. Той продължи, че ГЕРБ са дали толеранс на новото ръководство на двете агенции. В общественото пространство обаче са се появили доста смущаващи въпроси, на които се дължат отговори.

    Александър Иванов припомни, че на вчерашна пресконференция за мерките в подкрепа на икономиката финансовият министър Асен Василев е бил попитан дали ще провери твърденията за фирмата на Спецов и той е прехвърлил отговорността върху прокуратурата. Иванов продължи, че основният въпрос в момента е дали е вярно, че Спецов е получил ревизионен доклад за фирмата си, в който се казва, че фирмата е източвала ДДС и при получаване на ревизионен акт впоследствие ще дължи милиони левове на хазната.

   „Обърнахте ли внимание на официалния отговор от НАП, датата деликатно беше сбъркана, вместо да пишеше едикой си 6-ти месец, беше написано примерно 10.04?“, попита Беновска. Иванов отговори: „Горките хора, които „деликатно“ са сбъркали, защото според мен са били „деликатно“ накарани да сбъркат!“. Той обясни, че парите на държавата се дължат едва след като фирмата получи ревизионен акт от НАП. Той призова министърът на финансите да провери, дали Спецов не е поискал след получаването на доклада да бъде удължен срокът за получаване на ревизионен акт и дали през това време Спецов се е освободил от собственост от фирма, която дължи пари на хазната.

   „Вие говорите в условно наклонение, но аз видях, че в деня, в който той е поискал удължаване на срока на доклада, на следващия ден той е продал ревизираното дружество на един субект!“, уточни водещата. Александър Иванов отговори, че в практиката този субект се нарича „сламен човек“, това е безимотен човек. Той продължи, че фирмата на Спецов е трупала милиони левове оборот без на практика да извършва дейност и точно затова може би НАП е направил тази ревизия. Кирил Ананиев е обяснил, че има система, в която за няколко минути може да се провери дали твърденията за фирмата на Спецов са верни.

    „И като „хейтите“ финансовия министър Асен Василев, нека да кажа, че той снощи направи едно странно съобщение, че НАП пуска списък с компаниите, свързани с лица, санкционирани по закона „Магнитски“!“, продължи Беновска. Александър Иванов попита в каква връзка НАП ще обявява тези неща. Той продължи, че НАП и досега си е вършила работата много добре и искрено се съмнява в думите на Асен Василев, че в момента НАП работи по-добре. Това се доказва от приходите в хазната.

   „Вие сте икономист, съвместимо ли е НАП да се занимава с разгласа на търговски взаимоотношения, не ставам адвокат на никого?“, попита Беновска. Александър Иванов отговори, че това е дори подсъдно. Водещата продължи: „Божков написа, че ако ще се върви по този път, той е свързан с ФК „Левски“, с музея за артефакти, който искал да прави и ред други области от своята дейност! Означава ли, че и „Левски“ ще стане престъпна група?“. Иванов отговори, че като левскар се надява това да не се случи. Той добави, че според него действията на финансовия министър са хвърляне на прах в очите, за да не следим какви са процесите в НАП. Той добави, че Румен Радев също дължи отговор, защото носи отговорност за назначенията на служебния кабинет.

Инициативата на министъра на икономиката за създаването на фонд от 2,5 милиарда лева, който ще отпуска кредити на малки и средни фирми без обезпечение.

     „Как ще коментирате вчерашната новина, която направи икономическия министър Кирил Петков, който каза, че ще започнат да се отпускат едни пари под формата на кредити, сега ще видим краткия репотаж?“, продължи водещата и пусна в ефир запис от изказването на Кирил Петков от 4-ти юни за новите инструменти в помощ на бизнеса:

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Кирил Петков: Ето защо помислихме как можем да вкараме тези нови бюджетни средства в икономиката през инструменти, които реално не само държавата участва в тях, но и частният капитал. Искам да благодаря на Българската асоциация на банките, защото в момента имаме огромни средства, но част от тях трудно могат да влязат в икономиката, особено в сектори, които са засегнати, например туризма. Ето защо с разрешение на ЕК ние предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер над 2 милиарда, близо 2,5 милиарда нови средства в българската икономика, където българската държава застава като партньор и покрива 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции. По този начин ние развързваме ръцете на банките да дадат наистина всички тези средства, които ги имат, но не смеят да ги дадат в посоки, които биха били най-добри за българската икономика. Нещото, което е много важно за нас, е тези средства да влязат в икономиката максимално бързо. Ето защо това, което сме договорили, е тези нови кредити към малкия и средния бизнес да нямат нужда от обезпечение. Какво означава това? Това означава, че в рамките на 10 дни можете да отидете до своята банка и да кажете като част от програмата за възстановяване – искам да кандидатствам и без да трябва да правите ипотеки, само ако сте истински бизнес и имате документите за това за последните 3 години, че сте оперирали, да можете да вземете до 70% от своите приходи през 2019 или 2020, което е по-голямо от двете и да няма обезпечения за един кредит от 7 годишен период. Което означава, че ако вярвате в своя бизнес, 7 години е достатъчен период, за да знаете, че ще може да го върнете.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

   „Как ще коментирате, става дума за близо 2,5 милиарда лева, които ще влязат в българската икономика без обезпечение. Финалният ми въпрос е, ако аз отида сега, както той казва, ще кажа какви са ми били оборотите, ще ми дадат 70% от тях и ако не ги върна до 7 години, който ще ги връща, като няма обезпечение?“, попита Беновска. Александър Иванов отговори: „Колкото и да се опитвам да харесвам министъра на икономиката, има някои вътрешни противоречия в него. Първото, което ми идва наум, е, че президентът Радев преди критикуваше грантовите схеми, когато бизнесите бяха затворени, критикуваше безлихвените заеми за физически лица, останали без работа!“.

    „Аз даже влязох в конфликт преди време с тогавашния министър-председател Бойко Борисов на една среднощна пресконференция, това бяха мизерни парички!“, отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ припомни, че е ставало дума за 4500 лева, от които през ББР са се възползвали около 40 000 души. Това е било адекватно към ситуацията в момента. Тогава обаче Румен Радев се е възмущавал, че става дума за заем, а не за безвъзмездна помощ. Сега икономическият министър от правителство, чийто принципал е Радев, обявява гръмко не грантове и безвъзмездна помощ, а именно предоставянето на заеми. Да не говорим, че сегашните 2,5 милиарда се предоставят от бюджета, а преди време отпуснатите помощи за малки и средни предприятия от третото правителство на Бойко Борисов, са били от европейски средства. Политикът от ГЕРБ добави: „Ами логиката е такава, след 7 години, ако никой не ми иска кредита, защо трябва да го връщам?“.

   Водещата припомни думите на Кирил Петков, че тези 2,5 милиарда ще бъдат раздавани в сектори, които биха били най-добри за българската икономика и попита кои са тези сектори. Александър Иванов отговори, че самият Петков трябва да даде отговор на този въпрос. Беновска попита, дали ще ѝ дадат кредит, за да развива ютюб канала на „Радио К2“. Събеседникът ѝ отговори: „Теглете кредит, купете цялата сграда, след време може да станете новия CNN, нищо не се знае, защо не пробвате!“.

    „Сега ще изгледаме още едно видео с министъра на икономиката, защото той направи една много обещаваща заявка, преди да му дойде наум да раздаде 2,5 милиарда на най-добрите за икономиката ресори, преди това се занимаваше с ББР, ще видим докъде ще стигнат заниманията. Той каза, че банката ще дава кредити на малки и средни предприятия. Аз реших да направя един експеримент и да поискам публично кредит за нашата ютюб телевизия, да видим какво той ни отговори!“, продължи Беновска и пусна видео от брифинга на Кирил Петков от 1-ви юни 2021 г., на който тя му предложи ББР да отпусне кредит на „Радио К2“ за развитие на ютюб канал:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Илиана Беновска, „Радио К2“, представлявам малко предприятие! Г-н министър, желая Ви на добър час в инициативата Ви да раздавате кредити на малки предприятия. Предложих Ви в събота да направим такъв публичен експеримент как „Радио К2“ кандидатства за канал за ютюб телевизия и да видим дали банката ще отпусне кредит и при какви условия и обстоятелства. Готов ли сте да го направим това заедно публично, както Вие призовахте да се раздават кредити на малки предприятия от ББР.

Кирил Петков: Интересното за мен е и тук държа много ясна линия – аз съм принципал на банката и нямам право да се меся в оперативната работа на банката.

Илиана Беновска: От Вас обаче излезе предложение банката да раздава кредити на малки предприятия.

Медия: Без лични въпроси, моля Ви!

Илиана Беновска: Това не са лични, това са обществени въпроси да дадем пример как се дава на малко дружество.

Кирил Петков: Бих Ви препоръчал, особено ако имате истински заем, за който бихте искали да кандидатствате …

Илиана Беновска: Да, истински заем!                       

Кирил Петков: Да се обърнете към Управителния съвет. Всъщност аз, който отворих възможността за цялата общност, ако имат проблем с откази, които за тях са неправомерни, просто да сигнализират към министерството, защото ние във всеки един момент искаме да знаем какво се случва цялостно. Ако искате заповядайте, говорете с тях, аз съм принципал, не мога да им се меся директно в работата.

Илиана Беновска: Добре, ще Ви държа в течение, защото Вие казахте, че ще контролирате отпускането на малки и средни предприятия.

Кирил Петков: Не, аз не мога да контролирам нищо.

Илиана Беновска: Знам, че не можете, именно затова търся този диалог. Не отбягвайте въпроса! Това е въпроса! И не се опитвайте да предпазвате министъра, той не е малък. Отговорете на колегата!

Медия: Как може малка фирма да поиска да получи кредит?

Кирил Петков: Първият въпрос е, че тези правила все още не са оповестени на уебсайта, поне аз не видях това нещо!

Илиана Беновска: Те не са ли традиционните?

Кирил Петков: Да, но хубаво би било, както има пълна прозрачност при нас, така бих се радвал в бъдеще на уебсайта да има точните правила какво е необходимо за една малка компания.

Илиана Беновска: Кога ще го направят това?

Кирил Петков: Стъпка по стъпка. Първата стъпка за мен е да има одитен комитет, който да има минимален достъп до кредитните досиета. Според мен това не трябва изобщо да го коментираме.

Илиана Беновска: Оперативното ръководство на банката не зависи от одитния комитет. Моля Ви, не го предпазвайте, това е негова теза, модерна социална теза! Кажете оперативното ръководство какво зависи от одитния комитет?

Кирил Петков: Това е много важно да се знае. Всяка банка има одитен комитет. Този одитен комитет целта е да одитира дейността на банката и другата цел е да може да дава обобщени данни, без да нарушава закона за банковата тайна, към принципала. Реално това е инструментът една банка да бъде контролирана и едни управители да има някой, който все пак да следи тяхната дейност и да сме сигурни, че дейностите, които те извършват, са прави. Тук е много важно пак да кажа, за да не се смесват двете понятия, банката, това, което виждаме до този момент за цялостната й финансова стабилност, е много стабилна. Това по никакъв начин не е атака, тя даже е с прекалено голяма ликвидност. Проблемът е, това, което ние искаме да разберем, дали тези кредити се използват целево, какви условия да дадени на тези кредити и аз даже като принципал, нямам правото на цялата информация. Но бих се радвал като портфолио да сме сигурни, че кредитите са дадени наистина по пазарен начин, наистина условията са правилни, наистина обезпечения са там със стойностите, които трябва да бъдат, за да можем в бъдеще и моята задача тук не е само да вкарвам прозрачност и светлина. Аз искам тази банка да заработи перфектно до края на този мандат. Какво означава перфектно? Означава отивате на уебсайта, виждате правилата за кандидатстване, обсъжда се вашия кредит, отивате с желание да изтеглите 100 милиона, отказва ви се, защото тази банка не е за това! И това е задачата до края на моя мандат и това бих се радвал да видя. Но ако не аз, а одитният комитет няма достъп, тогава не можем да направим дори тази първа стъпка.

Илиана Беновска: Говорите за БНБ, може ли да обясните на 11-ти, в деня, в който още не бяхте влезли в качеството си на министър, на какви легитимни документи и основания Вие правите искане до БНБ да смени надзорния съвет и защо пък Стамен Янев от личната си сметка превежда необходимата такса?

Кирил Петков: Тук е много важно, само да се разбере, аз не съм предлагал смяна на надзорния съвет ..

Илиана Беновска: Имам Ви писмото, да не го цитирам, Вие го знаете!

Кирил Петков: Първата стъпка БНБ да даде възможност на няколко хора, ако министърът впоследствие реши да смени надзора, да имат възможността това да се случи. С други думи първата стъпка е – оценете тези хора да имат годност за тази длъжност и вече, ако имат годност и министърът реши …

Илиана Беновска: Ама Вие като гражданин ли пишете тогава, Вие като гражданин ли пишете и не излиза ли, че това е предварително намислен план, за да бъдете поставен Вие там, говори се, че целите да приватизирате банката, да я ликвидирате  и така нататък?  Плюс това Вие цитирате в това писмо, сега да не го вадя, че имате решение и необходимите документи, щото атрибутите към БНБ, Вие много добре сте разбрал вече, трябва да има решение на надзорния съвет за тази промяна? Вие цитирате подобно нещо, но не прилагате хартиен носител.

Кирил Петков: Денят, в който беше входирано предложението дали тези хора имат пригодност, не за смяната на надзора, това е много важно, беше 11-ти, точно датата на указа.

Илиана Беновска: Какъв бяхте Вие тогава, освен симпатичен млад мъж?

Кирил Петков: Благодаря Ви!

Илиана Беновска: Моля!

Кирил Петков: На 11-ти го входирах, това, че указът влезе на следващия ден, това е грешка, която беше направена.

Илиана Беновска: Ако сте бил на 11-ти, защо таксата е преведена не от ББР, а от Стамен Янев? Кажете за таксата, не отбягвайте! Ако сте бил министър, защо таксата е превел Стамен Янев, а не самата банка, както му е редът?

Кирил Петков: Стамен Янев е сега и беше тогава председател на Надзорния съвет. Никъде не е забранено председателят на Надзорния съвет да плати таксата.

Илиана Беновска: Но да я преведе от банката!

Кирил Петков: Аз карам по това кое е възможно и кое не е възможно!

Илиана Беновска: Защо Стамен Янев не е тук с Вас като председател на Надзорния съвет?

Кирил Петков: В момента аз като принципал и като човек, представляващ всички български граждани, които си плащат данъците, мисля, че би трябвало да съм достатъчен. Благодаря Ви!

Илиана Беновска: И мен ме представлявате, така ли?

Кирил Петков: Да!

Благодаря Ви!

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

     „Ето, министър Петков представлява всички българи, които си плащат данъците, аз благодарих, че ме представлява и мен. Какъв мандат има това правителство изобщо, какво се говори? Какъв властови мандат има това правителство, те по-скоро имат право да правят административни реформи, евентуално?“, попита Беновска. Александър Иванов отговори, че Кирил Петков е икономист, има икономическа мисъл, но явно някои негови съветници го объркват. Той продължи, че според него има някакъв опит да се дискредитира ББР, но самият той не намира логично обяснение. Важният въпрос е, според Иванов, дали са били обезпечени кредитите на ББР, още повече, че в момента служебното правителство иска да раздаде 2,5 милиарда лева без обезпечение. Той заяви: „Вътрешните одитни звена имат една функция, независимите финансови одитори, които заверяват отчетите на финансовите институции, са на друго ниво. Така че може би в краткия срок за тези 2 месеца, които имат и толкова много неща имат да свършат според служебния кабинет, явно не му стига време да се запознае с някои нормативни неща. Според мен има добър опит, но в тези резки движения, които се опитват да направят, повече да не навредят, отколкото да се опитат да помогнат на бизнеса и държавата!“.

   Александър Иванов продължи, че твърденията на служебния кабинет са, че ББР раздава пари на данъкоплатците. Нещата обаче не стоят точно така. ББР всъщност оперира с много малък процент държавни пари. В ББР има привлечен капитал от различни фондове. Тоест държавата не оперира с парите на данъкоплатците.

Бъдещето на ГЕРБ.

   „Ще оцелее ли ГЕРБ в тази мутризираща се политическа среда?“, попита Беновска. Александър Иванов отговори, че срещу ГЕРБ в момента се хвърлят абсурдни обвинения. Началото е било поставено от Атанас Атанасов, който е политическо лице и действията му могат да се приемат като част от неговата кампания. Топката е била поета обаче от вътрешния министър Бойко Рашков, който вече три седмици не предоставя никакви доказателства за твърденията за подслушване на политици от опозицията по време на третото правителство на ГЕРБ. Иванов заяви: „Рашков даже обвини бившия премиер Борисов в човекоядство. Това означава, че са им слаби доказателствата и нещата са малко като научна фантастика. Опитват се някои даже не с „ченгеждийски“, а направо с „мутро-барок“ средства да оказват политическо влияние и българският избирател да бъде насочван в една или друга посока. За тях правилната посока е тяхната. Аз си запазвам правото да не съм съгласен с тяхното виждане. Аз мисля, че на предстоящите избори българските граждани ще упражнят правото си на глас, въпреки проблемите, които се задават. Хем искахме машини, сега не можем да осигурим машини. За мен е странно дали всички български граждани, които искат да гласуват, и в пределите на България, защото тук гласуват повечето български граждани, да могат да го направят спокойно в деня на изборите. Това за мен е важно и ключово!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 5-ти юни 2021 г.

Pin It on Pinterest