Албена Кръстева: Около 70 млн. лв. са необходими за нови детски градини, за да бъде преодолян недостигът на места

БСП има идея за създаване на Стратегия на детето, която да обхване цялостното му развитие, каза общинският съветник от групата на социалистите

Нормално е при вируси и епидемии да спадне броя на децата в градините, но какво ще се случи, когато вече са приети нови деца и се завърнат старите. Това попита в предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ Албена Кръстева – общински съветник от БСП и член на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие.

„По данни на някои директори през зимния период посещаемостта в определени групи в детските градини спада. При децата в яслите броят стига между 3 и 9, а в градините – между 15 и 17. Когато обаче се завърнат и боледуващите, дали заведенията ще имат капацитета да обгрижат децата материално, здравословно и по всички изисквания в наредбата“, продължи тя.

Според общинските съветници от БСП увеличаването броя на децата в общинските детски градини в Столична община няма да реши проблема с недостига на места. „Не бих искала да го наричам имитация на дейност, но този ход е вид спасителен план, защото резултатът ще бъде около 2 000 новоприети деца, а недостигът на места е около 7 000, тоест 7 000 деца изчакват. Ще има доволни родители, чиито деца попаднат в тези допълнителни бройки, но какво остава за останалите? Това не е мярката за преодоляването на проблема“, уточни Кръстева.

Предложението крие рискове, свързани и с развитието на детето, добави тя. „Защото всяко едно малко дете има нужда да бъде обгрижено, има нужда да бъде в една социална среда, за да се развива. Оставайки вкъщи остава в онзи затворен свят, където се възпрепятства развитието на когнитивните функции. Това е рискът за самото дете, но има риск и за родителите, които са млади хора в разцвета своите сили и сега е времето да се развиват професионално. Когато няма на кого да разчитат, те са принудени да наемат детегледачка или да останат вкъщи да гледат детето си. По-голям риск съществува ли от това да се възпрепятства развитието на един млад човек“, обясни общинският съветник от БСП, като допълни, че персоналът в детските градини също ще бъде натоварен.

Всяко дете трябва да има правото да посещава детска градина, обобщи Албена Кръстева. „Трайното решение на проблема с недостига на места в детските градини в столицата се крие в политиката на БСП. Правенето на ремонти на отделни детски градини, не би решило проблема. Допълнителните 2-3 бройки – също. Необходимо е да се построят нови детски градини. Една детска градина струва около 2 млн. лв. За столицата са необходими около 35 детски заведения. Около 7 000 деца изчакват реда си. Това значи, че около 70 млн. са необходими, за да се построят детски градини, и то по всички изисквания, за да може да се преодолее ако не на 100, то на 90% проблемът“, отбеляза тя.

БСП има идея за създаване на Стратегия на детето, която да обхване цялостното му развитие, добави Албена Кръстева.


Pin It on Pinterest