Албена Кръстева: Имаме идея за създаване на Стратегия на детето, каквато досега в България няма

Единственият начин за решаване на проблема с детските градини е строежът на нови

Групата на БСП в Столичния общински съвет има идея за създаване на Стратегия на детето, каквато досега в България няма. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по радио „Фокус“ Албена Кръстева – общински съветник и член на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в СОС. Тя е психолог по професия.

„В нея ще бъдат заложени всички изисквания на Световната здравна организация за детското здравеопазване, които трябва да се следват и прилагат. До голяма степен те са включени в Националната здравна стратегия 2014 – 2020 г., но за съжаление не се изпълняват в цялост в нашата страна, още повече в Столична община. В нея липсва конкретен план за реализирането на тези изисквания. Наблюдават се и доста други дефицити. Необходими са дейности и инициативи, посочени в препоръките на ЕС и изразени в изготвената през 2005 година Европейска стратегия „Здраве и развитие на децата и подрастващите“ с интегриране на 7 приоритетни направления за действие. Те са: здраве на майката и новороденото, хранене, инфекциозни болести, насилие, околна среда, здраве на подрастващите и психо-социално развитие и психично здраве. В нашата стратегия ще се наблегне върху първичната профилактика на здравето на децата. На вторичната и третичната профилактика също, тоест на вече боледували и боледуващи деца, на грижата за децата с увреждания. Няма да се подминат и необходимостите от обгрижване на специалните образователни потребности, които са често срещани в училищна възраст“, обясни тя, като уточни, че това са грижите, от които децата имат нужда както на национално, така и на общинско ниво.

Албена Кръстева коментира и днешния протест на родители, за чиито деца няма място в детските заведения в столицата, като поясни, че според групата на БСП в СОС единственият траен начин за решаване на проблема е строежът на нови детски градини.

„8 000 деца няма да имат възможност да посещават общинско детско заведение. Пропускът, който допуска Столична община е, че при изготвянето на годишния бюджет и при разпределянето на средствата, не се отдава финансов приоритет на образованието и не се предвиждат достатъчно средства за изграждането на нови детски градини, а това е единственият начин за преодоляване на кризата с недостига на места. Изчислено е, че около 70 млн. лв. са необходими за нови детски градини, които биха покрили тази необходимост. Това е и начинът, по който достойно могат да бъдат отглеждани децата до 7-годишна възраст. С такива кардинални действия Столична община ще направи правилната инвестиция в децата и в тяхното бъдеще и най-важното е, че всяко дете ще може да упражни правото си да бъде прието в детско заведение и да расте в среда, развиваща неговите социални контакти. Като временна мярка би могло да се приспособят сгради или помещения за отделни групи с необходимите условия за отглеждането на децата. Друг вариант е да се подпомогнат социално слаби семейства чрез поемане на част от таксата. Друго подпомагащо действие, което е приоритетно в момента за СО, е ремонтиране и частично разширяване на някои детски градини. Сами по себе си тези мерки са добри, но нека първо се построят нови детски заведения“, призова общинският съветник от БСП.

По думите й продължителното затваряне на малчуганите по домовете им вследствие на коронавируса е било особено мъчително и тягостно, но от друга страна престоят вкъщи е укрепил връзката родители-деца. Решението за отваряне на детските заведения при задължително спазване на противоепидемичните мерки е правилно, каза още Кръстева.

Тя честити 1 юни на всички малки и пораснали деца. „Нека да растат и да се развиват в общество, което се грижи пълноценно за тях. Към това сме отговорни ние, възрастните. Трябва да инвестираме в децата си, защото те са нашето бъдеще“, заяви Албена Кръстева.

За БСП децата и тяхното отглеждане, здравно обгрижване, осигуряването на достъп до детски заведения и училища, винаги са били приоритет, обобщи тя.

Pin It on Pinterest