Ако всичко беше кино!

Проф. Любомир Халачев

На 13 януари 1915г пред софийската публика се прожектира „Българан е галант“- първият български филм. Режисьор на филма е Васил Гендов. По една случайност, може би, първият български филм е комедия. Очевидно животът на хората тогава е имал потребност от малко повече смях в свободното време. Не че сега нямаме такава потребност, но за съжаление комедиите днес почти липсват в нашето кино.

Първите десетилетия след тази прожекция са много трудни- в България няма подготвени кадри, няма прожекционни зали, няма техника, а няма и свободни пари. Положение което, трябва да признаем, много прилича на днешното! Само че сега техника и подготвени кадри имаме достатъчно. Сериозен тласък на развитието на киното у нас се дава едва след като държавата го поема в свои ръце. През годините на социализма в България бяха създадени условия за развитието на киното- обучаваха се режисьори, оператори  и сценаристи в други страни, купуваше се техника и филмова лента, построи се Киноцентъра , създаде се филмова Академия, отделяха се пари от държавния бюджет за производството на български филми. И до днес по телевизията любимите български филми от това време се радват на заслужил успех. Особено комедиите!

След промените  у нас киното преживя тежко 90-те години, но в началото на новия век започна малко по малко да се възстановява. С помощта и на държавата, и преди всичко с усилията на влюбените в киното творци. А през последните години, въпреки че държавата  гледаше с половин око на усилията  на кинотворците , младите наследници на Васил Гендов успяха да създадат усещането, че и у нас може да се прави добро, европейско кино.

Честит празник на всички, които правят, гледат и обичат българско кино!

Pin It on Pinterest