АБВ търси общ фронт срещу енергийната стратегия

Ще търсим съдействието на отговорните парламентарно представени партии за недопускането на енергийната стратегия в този й вид и ги каним заедно да я напавим, за да не ни е срам от нея. Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева по време на пресконференция.

Тя припомни, че буквално часове след проекта на енергийна стратегия  от АБВ са излезли  с критики срещу нея. „Сега от АБВ обявяваме, че ще търсим съдействието на парламентарно представените партии, за недопускане на енергийната стратегия в този й вид. Тя е опасна, тя  не само некомпетентно написана. Тя е един сериозен провал, тя е още от същото„, каза още Ганчева. 

Човекът съм, който видимо носи висок диоптър очила, но предполагам, че в Министерство на енергетиката са даже по-зле със зрението от мен и те хоризонтът не го виждат. За тях той е нещо неясно ,мътно, но за съжаление то ни обрича на по-високи цени на енергия. Ние от АБВ ще се противопоставим на всичко това. Не само ще критикуваме. Тази пресконференция е отворена ръка за всички експерти от Министерство на енергетиката, каза още Ганчева и предложи абсолютно безвъзмездно да помогне в изработването на документа. 

По думите й следващото десетилетие е изключително важно, то ще предопредели развитието на енергетиката, но и развитието на икономиката и бъдещето на България. 

Любомира Ганчева отчете, че всички страни се намират в преход към нискоемисионна енергетика, а в стратегията не се дават отговори на въпоса каква е съдбата на АЕЦ „Белене“, какво ще се случи с въгледобива, както и дали ще има Балкански поток или той ще пресъхне. „Не се дава отговор на въпрос ВЕИ като процент от електроенергията как изведнъж от 18 % ще отидат до 27 %, при условие, че няма нито една конкретна мярка за това. Много е важно да се знае, че тази огромна сума, която е отпусната за България 678 млн. евра, ще бъде дадена само срещу конкретика. Нека да е ясно, че ако искаме да спечелим пари, които ни се полагат от европейските институции ние трябва да си променим и енергетиката и икономиката. 200 страници без никаква визия определено не помагат. По-опасно е, че ще пропилеем и проспим и няма да усетим тази подкрепа за европейските държави„, заяви още Любомира Ганчева. 

Тя даде пример с Гърция, която е обявила, че 500 млрд. долара ще бъдат вложени за запазване за въгледобива. 

Надяваме се парламентарно представените партии, които твърдят, че са опизиция, да се включат в този диалог и да приемат нашата покана за среща и заедно да направим енергийна стратегия, за да не ни е срам от нея„, заяви още Любомира Ганчева. 

Любомира Ганчева отново разкритикува утвърждаването на цената на природния газ със задна дата.

„Тази пряка намеса и то на хора, които не разбират за какво става въпрос, със задна дата, икъде я няма в европейските практики и тя кще смаже малките зачатъци на пазара“, заяви тя.

Заместник-председателя на АБВ и енергиен експерт отговори на журналистически въпрос за Зелената сделка. „Зелената сделка, която може да направи България е да разпише ясни проекти и да кажа по какъв начин ще промени и икономиката, и енергетиката си“, каза заяви още Любомира Ганчева.  

Заместник-председателя на АБВ и енергиен експерт отговори на журналистически въпрос за Зелената сделка. „Зелената сделка, която може да направи България е да разпише ясни проекти и да кажа по какъв начин ще промени и икономиката, и енергетиката си“, каза заяви още Любомира Ганчева.  

Pin It on Pinterest