АБВ сигнализира отговорните институции за серия от груби нарушения на изборното ни законодателство

ДО

            Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ

            ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА

            РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                                                                                            Г-Н ЦВЕТАН КЮЛАНОВ

РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-ЖА ИНГИБЬОРГ СОЛУР ГИСЛАДОТТИР

ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И СЪТРУДНИЧЕСТВО В ЕВРОПА

СЛУЖБА ЗА ДЕМОКРАТИЧНИ ИНСТИТУЦИИ И ПРАВА НА ЧОВЕКА (СДПЧИ)   

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КЮЛАНОВ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ГИСЛАДОТТИР,

Обръщам се към Вас с редица фрапиращи сигнали относно грубото погазване на Изборния кодекс и нарушаването на кампанията за «Местни избори 2019 г.»:

1. От страна на кандидат-кмета на ПП ГЕРБ г-н Мирослав Петров в гр. Плевен, който погазвайки всякакви норми си е позволил да провежда агитация на спортно мероприятие по Мотокрос, провеждащо се на военен обект в гр. Долна Митрополия на 06 октомври 2019 г., а именно в района на ВВУБ «Георги Бенковски».

2. Лицето Цвятко Нейков Балабуров, в качеството му на кандидат за кмет на кметство Тъжа, община Павел баня, област Стара Загора, регистриран с решение № 46 от 20.09.2019 г. на ОИК – Павел баня за участие в изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври 2019 г.

Кандидатът за кмет на кметство тъжа, община Павел баня, Област Стара Загора, издигнат и регистриран в ОИК – Павел баня от ПП ”Движение за права и свободи” има влязла в сила осъдителна присъдалишаване от свобода за срок от 3 години, постановена с определение за одобрение на споразумение по чл. 381 от НПК за решаване на наказателно дело от общ характер № 3420 от 24 октомври 2018 г., по описа на специализиран наказателен съд – гр. София, 18 състав.

– Определението от 24.10.2018 г. одобрява споразумение между Специализираната прокуратура и обвиняемия за решаване  на наказателното дело и прекратяване на досъдебно производство № 154/2017 г. по описа на ГД БОП-МВР, пр. пр. № 32682017 г. по описа на Специализираната прокуратура – гр. София.

– Презюмирам, че, подписвайки приложение 65-МИ от изборните книжа на практика извършва още едно престъпление от общ характер, но този път по чл. 313 от НК, а именно: попълва декларация с невярно съдържание и по смисъла на наказателното право, това ново престъпно деяние е основание за прекратяване на изпитателния срок от пет години по прилагане на наказанието за предходното престъпление и води като пряка последица след себе си – доизлежаването на влязлата в сила присъда за лишаване от свобода за срок от три години след подаден от мен сигнал в Централна избирателна комисия. Тя излезе с решение №1487-МИ/ 22.10.2019г., с което оставя без разглеждане жалбата ми, поради изтеклия срок за обжалване по чл. 88 от ИК на решение №46/20.09.2019 г. на ОИК- Павел баня. Считам това за абсолютно погазване на морала и добрия тон на изборите, тъй като в качеството си на политик съм разкрил тези обстоятелства на 20.10.2019 г. и не считам, че осъден сутеньор, организатор на престъпна група би трябвало да участва в предизборната надпревара.

3.  Депутат и кандидат за кмет на ВМРО, който е оказвал натиск срещу журналисти.  Питам. Първо: Средствата за масова информация, ще отразяват ли дейността на въпросния кандидат за кмет? Защото тук става въпрос за усещането ни за демокрация, за стремежа към свобода на словото и гарантирането на независимост на средствата за масова информация.

Второ: Какво ще бъде отношението на другите кандидати за кметове в Община Плевен към случая? Те биха ли участвали в диспути и дебати с този кандидат за кмет? Защото, който участва в дебат с въпросния кандидат, той на практика ще легитимира неговото поведение. Трето: Какво е мнението за случилото се на ръководството на неговата партия – ВМРО? Такъв човек  може ли според тях да бъде народен представител и кандидат за кмет? Защото неговата представа, както е видно от журналистическите материали,  явно е до изборите да се мълчи – нищо, а след изборите да става каквото ще.  Пак казвам, че трябва да има ясен отговор и от ВМРО, и от ръководството на Народното събрание, такъв човек може ли да представлява народа. Ако от ВМРО не кажат нищо, това означава, че тези практики са тяхна политика. Ако той остане депутат и кандидат за кмет, това означава, че да се мачкат средствата за масова информация е въпрос на осъзната политика от господин Каракачанов и компания. Последният ми въпрос е към ГЕРБ: За тях такъв човек може ли да им бъде политически партньор? Считат ли от ГЕРБ, че е нормално да общуват с партия, която държи такъв човек за народен представител? Считат ли, че е нормално да се легитимира такова отношение към средствата за масова информация? Коректната постъпка в този случай е кандидатурата на този човек да бъде извадена.

Конкретният сигнал остана без уважение от Централна избирателна комисия.

Линк към сайта с журналистическото разследване:  https://trafficnews.bg/komentari/deputat-i-advokat-opitvat-da-svaliat-razsledvane2-156157/?fbclid=IwAR3mtzmlRS4Sh7CEjIvDK1Imo5cAfRjuMShemARADmtADgz3ar_5A8CrmNU

4. И не на последно място поднасям на Вашето внимание сигнал, касаещ физическа саморазправа с наши симпатизанти, които са поставили агитационни материали, като

един от участниците в този акт е кандидат за общински съветник от листата на досегашния кмет на община Пазарджик Тодор Попов. Трябва да е ясно той може ли и ще продължи ли да бъде кандидат в листата. Сигналът за случилото, който е внесен в Районна прокуратура-Пазарджик с изх. № 3803/2019г./22.10.2019г. Да знаят какви са вандалските средства и какви са стъпките към властта на определени хора. Такъв тип престъпления трябва да бъдат преследвани с цялата сила на закона. Много разчитам прокуратурата да арестува тези хора и с бързо съдебно производство те да получат заслуженото. Да биеш жена, не може да бъде коментирано, да биеш човек, който лепи плакати, само защото не ти харесват хората – също. Очевидно е, че ПП АБВ е заплаха за статуквото в Пазарджик. Прокуратурата трябва да се задейства, защото има медицинско свидетелство, доказващо състоянието на бития мъж.

Искрено се надявам и вярвам, че при така проведената тежка и изпълнена с нарушения кампания за „Местни избори 2019 г.“ отговорните институции най-сетне ще отговорят на очакванията на избиратели за малко повече честност, справедливост и законност на изборите.

С уважение,

                                                                                 РУМЕН ПЕТКОВ                                         

                                                                                Председател на ПП АБВ       

купуването и продаването на гласове е престъпление              

Pin It on Pinterest