АБВ: Да живей, живей труда!

Не се знае точно дали сме произлезли от маймуните, след тежък и хилядолетен съзнателен труд или някой ни е доставил на Земята със задачата упорито да се трудим.

Но, която и да е истината, трудът трябва да е в основата на нашето, човешкото съществувание.

Днес трудът не е като по времето на Маркс – от едната страна капиталистите, които пият кръвта на работниците, а от другата страна работниците, които ненавиждат своите работодатели. Условията на труд се променят, характерът на труда се променя, професиите непрекъснато изчезват, за да се появят нови професии. Трудно може да се предскаже как ще изглежда съществуванието на човека след петдесет години от гледна точка на най-важната част от неговия живот – труда.

Днес много млади хора си седят удобно в къщи и се трудят, т.е. вършат съзнателно полезна работа за своите работодатели, които се намират на хиляди километра от тях. При това, срещу добро заплащане. Този труд не е като на миньора или строителя, но не може да се каже, че тези млади хора не се трудят. Ами трудът на учения който си седи на топло в лабораторията и не виждаме пот да капе от челото му. Но, когато дойде пандемията или друго световно зло, всичките погледи са вперени в неговите ръце, в резултатите на неговия труд. Така, че днес трудът не е вече така страшен и така убиващ, както преди двеста години. И въпросът – трябва ли да празнуваме 1 май като Ден на труда, като че ли все повече е белязан с въпросителни.

Но! Винаги има едно „но“ в разсъжденията на умните хора. Трябва да знаем, че търкането на билетчета от лотарията, пренасянето от банка в банка на парите, за да изскочи от някъде огромна лихва, печалбата от борсата, която не е нищо друго, освен световен израз на желанието на някои хора да печелят, без да създават трудов продукт, наивното участие в телевизионните игри с цел печалбата на милион, това не е труд!

Какъвто и да е трудът, той трябва да бъде  израз на желанието на хората да сътворят нещо хубаво, нещо умно, нещо което да направи живота на Човечеството по-добър, по-щастлив, по-интересен.

Така че все пак – Да живей, живей труда!

Pin It on Pinterest