ДПС подаде документи за регистрация в ЦИК и за двата вида избори, и за президентски, и за парламентарни, това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след регистрация на партията в ЦИК. 

Той призова всички български граждани да се отнесат много сериозно към тези избори, „защото ние трябва да изберем президент-обединител на нацията. Президент, който може да обединява около каузи, а не президент, който разединява и противопоставя политически сили, включително вътре в Народното събрание това, което видяхме вече на два пъти. Напротив философията залегнала в Конституцията на институцията президента е да бъде полето за консенсус, а не да бъде инструмент за противопоставяне“, каза още Карадайъ.  И допълни „Още един важен избор има да правим на 14 ноември. Да изберем програми за ускорено икономическо развитие на България. Някои от нашите съседни държави членове на ЕС вече изхарчиха половината средства от Плановете си за устойчивост и развитие, ние още не сме си пуснали фиша. Ние от ДПС сме представили нашата програма за ускорено икономическо развитие на страната. В тези кризи  България има нужда от ускорено икономическо развитие. България има нужда от обединение. България има нужда от стабилност.“ подчерта лидерът на Движението.

По думите му България няма нужда от допълнително напрежение в страната „с противоконституционни и противозаконни комунистически прийоми, каквито видяхме на изборите през юли. Той сподели, че идната седмица ще  предостави в Брюксел папка със сигнали за полицейски произвол в страната през месец юли. Той призова  „всички български граждани е да дават гласност на всяко закононарушение и на всеки полицейски произвол от органите на реда, които действат по заповед на вътрешния министър, назначен от президента Радев. Президентът Радев няма как да не знае, а може да участва в указанията към служебния министър Рашков, който абсолютно съзнателно и целенасочено погазва конституционни права на български граждани, ограничавайки ги включително да могат да гласуват с органите на реда, органите на полицията, а от друга страна нарушава човешки права на български граждани. Унизява български граждани. Има достатъчно факти“, каза още Карадайъ. По думите му става въпрос за следене, унижение, събличане на хора, хора на земята, обиски по улицата. „И това те наричат с благозвучното име „борба с купуването на гласове“. Той отчете, че това са членове на ДПС, младежки лидери на ДПС и кметове на Движението. „Ние от ДПС сме категорично против купуването на гласове и борба трябва да се води, но не с противозаконни методи и средства. Не органите на реда и държавният апарат като цяло да се ползва в услуга на едни партии и против други партии. 12 години ГЕРБ го прилагаше, сега в момента Радев го прилага със своите служебни министри.“ допълни  Карадайъ.

 Карадайъ припомни за „парламетарно питане за искане  на документи към Рашков, той отговори с едно писмо, че имало над 10 000 случая. Но моето питане  беше за документи и направих възражение от парламентарната трибуна  на НС, но не получих отговор. В нарушение на  правилника на НС  и Конституцията, до края на 46-тото НС той не представи документите.“ подчерта Мустафа Карадайъ.   

„От тук искам да заявя, че независимо Радев дали ще го има или няма да го има. Независимо Рашков дали ще го има или няма да го има. Независимо Карадайъ дали ще го има или няма да го има – България ще има 47-мо, и 48-мо, и 49-то и 50-то, и т.н.- Народно събрание. И 47-мо, 48- мо, 49-то и 50-то и т.н.- Народни събрание ДПС ще участва и с парламентарните и конституционните инструменти всеки произвол и полицейщина ще бъде проверяван и длъжностните лица ще си понесат своята отговорност за своите закононарушения.

Карадайъ сподели, че днес партията ще има онлайн заседание на Централния съвет, на което се очаква да бъдат приети  критерии и процедури за номинации със съответните срокове. След като минат процедурите за номинации, ние ще вземам съответните решения и в законоустановените срокове ще регистрираме кандидатите ни за народни представители и кандидатите ни за президент и вицепрезидент, ако има издигнати такива“, каза още Карадайъ.

 В заключение Мустафа Карадайъ се обърна  към Радев и Рашков, че „с най-мракобесните комунистически прийоми не е почтено, не е достойно да печелиш избори и да се отнасяш към своите политически опоненти.“

Pin It on Pinterest