Звездата на руския тенис Мария Шарапова се оттегля: вижте главните моменти от спортната ѝ кариера

Руската тенисистка Мария Шарапова завърши кариерата си след 28 години в спорта и победи в пет турнира от Големия шлем. Как се е променила, какво е правила и за какво се е борила през всички тези години – разказваме в нашата фотогалерия.

„Как можеш да оставиш зад себе си единствения живот, който познаваш? Как можеш да си отидеш от кортовете, на които си тренирала от дете? … За мен това е ново, затова, моля, простете. Казвам сбогом на тениса“, заяви Мария Шарапова в трогателна колонка за американския Vogue. Оттеглянето си тя обясни с травмите и възрастта си – тенисистката е на 32 години.

mariasharapova/instagram.com

Мария е родена в Сибир, където семейството ѝ се премества от беларуския Гомел няколко месеца преди нейното раждане. На 4 години Маша започва да тренира, а на 6 вече играе с великата Мартина Навратилова – тя ѝ дава демонстрационен урок в Москва и първа вижда таланта на Шарапова.

Getty Images

По съвет на бившата първа ракета семейството на Шарапова заминава за САЩ през 1995 г., където Маша започва тренировки в академията на Ника Болетиери, в щата Флорида. Отначало живеят на общежитие и много икономисват, тъй като бащата Юрий Шарапов не знае английски и известно време не може да си намери работа.

Getty Images

Първия си рекламен договор Мария подписва с Nike на 11 години, а първият ѝ юношески турнир е на 13-годишна възраст. През 2010 г. договорът с Nike вече е оценяван на $70 милиона!

Getty Images

Шарапова става световноизвестна през 2004 г., когато е на 17. Играе в най-престижния турнир от Големия шлем „Уимбълдън“, където печели срещу Серена Уилямс. Оттогава тя е съперница №1 на рускинята за много години напред.

Getty Images

През 2005 г. Мария става първа ракета в света, към нея се обръщат най-големите спонсори: след година става официално лице на Porsche.

Getty Images

Първото разочарование идва през 2005 г., когато започват болките в рамото. „Отначало беше дребна работа – лека болка в рамото при удар. Но ставаше все по-силна и по-силна“, пише тя в автобиографията си. Скоро ситуацията излиза извън контрол. Лекарят казва, че има разкъсване на сухожилието и ѝ трябва спешна операция.

Getty Images

След прекъсването за операцията и рехабилитацията тенисистката продължава да играе. Болката не спира и опитва да свикне с нея. Освен спорта започва да се занимава с благотворителност. С подкрепата на ООН учредява собствена фондация за подкрепа на жертвите в чернобилската катастрофа и техните семейства.

Getty Images

Шарапова сама става бранд: пуска бонбони и аксесоари Sugarpova. „Когато стана това прекъсване ми дойде на ума: „Маша, играеш тенис толкова години, но трябва да помислиш за нещо друго“, казва тя в интервю за руския в. „Ведомости“.

Getty Images

Тогава излиза със словенския баскетболист Саша Вуячич (сгодени са, но се разделят през 2012 г. заради голямо натоварване в спортната кариера). След него се среща с Григор Димитров, бившият приятел на Серена Уилямс, но се разделят през 2015 година.

AFP

Вторият голям удар по кариерата ѝ е през 2016 г., когато Шарапова е уличена в употребата на забранения мелдоний. Допинговият скандал я отдалечава от големите рекламни спонсори. Отстраняват я от спорта за 15 месеца. Между другото, тя не си губи времето. Става студентка в Харвардската бизнес школа.

Keystone Press Agency/Global Look Press

След завръщането си в спорта тенисистката играе един турнир на WTA, сменя треньорите, но вече няма големи победи. Последният ѝ мач е на 21 януари 2020 г. на първия турнир от Големия шлем, откъдето си тръгва със загуба.

Getty Images

„Гледайки назад, разбирам, че тенисът е бил моята планина. Пътеката ми обсипана с долини и отклонения, но гледките от върха бяха невероятни. След 28 години и пет титли от Големия шлем съм готова да покорявам друга планина – да се състезавам на друг тип терени“, коментира Шарапова оттеглянето си.

Image Press Agency/Global Look Press

В края на февруари Forbes нарече Мария най-високоплатеният руски спортист на десетилетието. За 10 години е спечелила $197,8 милиона! Освен това в Instagram се появи нейна снимка с годежен пръстен – от 2018 г. се среща с британския милионер Александър Гилкс.

Pin It on Pinterest