Общество

Зорница Иларионова засне нов видеоклип с музиката на Паганини

„Ла Кампанела“ звучи сред картини на български майстори

Едва ли има личност в историята на музикалното изкуство, обградена с толкова легенди, с толкова истории – виртуоза Николо Паганини, предизвиквал с появата си на публични места и възторг, и страх, даже и ужас. Зорница Иларионова ни представя творчеството му с най-известното произведение  „Ла Кампанела“ – „камбанката“, третата част на втория концерт за цигулка, а гениалния австрийски цигулар Фриц Крайслер прави тази преработка и се изпълнява също така като самостоятелна пиеса. Видеоклипа е заснет сред красиви картини на наши майстори и на пианото е брилянтната Мартина Табакова, с която я свързва дългогодишно съструдничество. През 2020-та година дуото спечели престижната награда „Музикант на годината“ в категория „Ансамбъл на годината“, а Зорница Иларионова получи и приза „Музикант на годината“ в категория „Активна творческа дейност“ на Българското национално радио. Лентата е заснета и монтирана от Кирил Ханджиев. Аудио записа и постпродукцията са направени от Павел Стефанов. Продуцент е Зорница Иларионова.

„Тайнствената сила, с която успява да ни задвижи, освен Лист я притежава още само Паганини. „ – Роберт Шуман

Освен своя изключителен талант, Зорница добавя и изобразителното изкуство за още по-силно въздействие в новата си продукция пресъздавейки музиката на гениалния Паганини. Подобно на художник, с интерпретацията си тя представя определена асоциативна символична картина, която отразява неината енергия. И с „Ла Кампанела“  в превод „камбанката“ провокира нашите сетива за красивото, изящното и вечното изкуство. Зорница Иларионова снима между близо 100 произведения на изкуството, в Музей-галерия „Анел“. Зашеметяваща гледка от шедьоврите на родни класици – Васил Стоилов, Дечко Узунов, Светлин Русев, Димитър Казаков-Нерон, Генко Генков, Георги Божилов-Слона, Атанас Яранов, Едмонд Демирджиян, Тома Трифоновски, Емил Стойчев, Николай Янакиев, Иван Лазаров, Вежди Рашидов, Крум Дамянов и др. част от колекцията на залата.

Кариерата на Зорница Иларионова е свързана с имена като преподавателя й Захар Брон, цигуларите Светлин Русев, Веско Ешкенази, Мила Георгиева, пианистите Пламена Мангова, Георги Черкин, проф.Милена Моллова, диригентите Емил Табаков, Григор Паликаров, Йордан Камджалов,  певеца Васил Петров и други. Зорница Иларионова свири с оркестъра на Кашкайш в Португалия, Калининградската филхармония в Дубай, Симфоничните оркестри на Анталия, Адана, Измир, Анкара, като лауреат от международния конкурс за цигулари „Суна Кан“ – Анкара. И като лауреат е поканена за член на жури в следващото издание на конкурса през октомври тази година. В България концертира със Софийска и Плевенска филхармония, Софийски солисти, Класик Фм, Симфониета Враца и Шумен, Пловдивска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР и много други. Познават я на големите сцени по света, където концертира с огромен успех, печели конкурси и преподава майсторски класове – САЩ, Австрия, Италия, Дубай, Турция, Франция, Швейцария, Испания, Сингапур, Русия, Япония. Издава три самостоятелни албума и се включва в националното турне на Васил Петров „SymphoNY way”, като гост солист, което продължава и тази година.

Музикалните критици определят Зорница Иларионова като „Златното момиче на цигулката”. Виртуоз с изумителна техника, съчетана с романтична чувствителност, брилянтна техника и красив цигулков тон. Видеоклипа е заснет по повод 240 години от рождението на Паганини и 60-сет години от смъртта на Фриц Крайслер. Продукцията се осъществява с подкрепата на  „Национален Фонд култура“, с партньорството на Музей-галерия „Анел“.

Чуйте и вижте „Ла Кампанела“ на Николо Паганини в изпълнение на Зорница Иларионова:https://www.youtube.com/watch?v=lu2rEQl-px0

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest