Знаменитият реактивен „Ураган“ може да получи ново колесно шаси

Реактивната система за залпов огън 9К57 „Ураган“ е приета на въоръжение преди 45 години.

Въпреки възрастта си, тя и до днес се смята за една от най-добрите РСЗО в света, способна още дълго време ефективно да изпълнява бойните си задачи.

Като шаси за нея избират всъдеход ЗИЛ-135ЛМ, по-рано използван и от тактическия ракетен комплекс 9К52 „Луна-М“, приет на въоръжение през 1964 година.

Този автомобил се отличава с високи характеристики за проходимост. Същевременно като недостатък посочват едновременното използване на два бензинови двигателя ЗИЛ-375 с обща мощност от 360 к.с., които имат особено висок разход на гориво (по някои данни до 130-150 литра на 100 км), а също така и възникващите сложности при експлоатация.

Затова не е удивително, че е взето решение пусковата установка да се премести на ново колесно шаси. В момента в мрежата се появи изображение на версия на „Ураган“ на платформа БАЗ-69092 – съвременен руски автомобил, който превъзхожда ЗИЛ-135 по всички характеристики, отбелязва „Российская газета“.

Съответни работи се извършват и зад граница. Минските конструктори например монтираха реактивната установка на триосов МАЗ-631705. Обновената машина беше демонстрирана миналата година на световното оръжейно изложение MILEX-2019.

Украинците от своя страна опитаха да я монтират на КрАЗ-6322, но заради банкрута на кременчугския автомобилен завод решиха да използват чужда марка Tatra Т815-7Т3RC1.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest