Знаете ли кое е първото оръжие на Михаил Калашников?

Преди АК-47 Михаил Калашников създава картечен пистолет, който може да се окаже в ръцете на всеки танкист на Съветския съюз.

През 1942 г. бъдещият световноизвестен конструктор, до момента още сержант-танкист Михаил Калашников, след тежко раняване на фронта попада в болница. Това не му позволява да се върне към боевете срещу нацистка Германия.

Докато лежи в лечебното заведение, сержантът започва работа над първото си оръжие, което, според него, е нужно на съветската армия в борбата срещу нашествениците – нов компактен картечен пистолет за танкистите.

Картечният пистолет на Калашников

Немският картечен пистолет MP40
Немският картечен пистолет MP40Quickload (CC BY-SA 3.0)

Със скиците и плановете си Калашников се отправя към оръжейния завод в Ташкент (Узбекистан), където прави първия образец на малогабаритното оръжие със сгъваем приклад по образец на немския картечен пистолет МР38-40.

Оръжието на Калашников заимства пълнителя с неголям обем от 25 патрона на най-разпространения по това време картечен пистолет на Дегтярьов, като получава още предна дръжка за повишаване на ергономиката.

„Според замисъла на Калашников картечният му пистолет е бил жизнено необходим на танкистите, тъй като те са оставали напълно обезоръжени пред лицето на противника с автоматични винтовки, след като загубят бронираното си „чудовище“. А с появата на ново компактно оръжие танкистите биха могли да се чувстват спокойно в боевете с немските захватчици на разстояния от 50 метра“, твърди професор Вадим Козюлин от Военната академия.

Съдбата на оръжието

АК-47
АК-47Legion Media

След тестове в Ташкент през февруари 1943 г. Калашников заминава за Подмосковието за държавни изпитания в министерството на отбраната.

„Оръжието показало средни резултати: стреляло със закъснения и получило няколко повреди по време на бойните тестове. В резултат в заключителния стадий на изпитанията влезли картечните пистолети на Шагин и Судаев – високотехнологични образци на автоматични оръжия за своето време със знаменити конструктори, с които военните вече много години работили“, добавя експертът.

Според него в крайна сметка за снабдяване на армията по време на войната е избран картечният пистолет на Судаев, а самият Калашников получава признание в армейските кръгове.

След 1943 г. той е изпратен в оръжейния завод в Ижевск, където започва да работи над новата щурмова автоматична винтовка за армията, която по-късно влиза в историята като АК-47.

Тактико-технически характеристики на картечния пистолет на Калашников:

  • Маса, кг: 2,9 / 3,233
  • Дължина, мм: 750 / 535
  • Дължина на ствола, мм: 250
  • Патрон: 7,62×25 мм ТТ
  • Калибър, мм: 7,62
  • Принцип на работа: полусвободен затвор при взаимодействие на две винтови двойки
  • Скорострелност, изстрела/мин: 824
  • Прицелен обсег, м: 500
  • Вид пълнител: секторен с 30 патрона
  • Прицел: секторен

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest