Знаете ли, че първомайските празненства в Русия са донесени от немците?

Дори повечето руснаци смятат, че празникът 1 май е измислен от болшевиките като ден на „мира и труда“. Петър Велики обаче също чества този празник, който всъщност води началото си от Германия.

Злите духове могат да се бъркат в богатството ви – по-просто казано, това е едно от вярванията, които карат немците да празнуват първия ден на май – по традиция празникът идва от племенни, а може би дори от древни времена. Това е първият месец от финансовата им година и, както пише историкът Татяна Бирюкова, немците празнуват празника „Майско дърво“ (известен още като Maypole), за да прогонят злите духове и да призоват късмет.

Един и същ ли е майският празник в Европа и Русия? 

Национален художествен музей на Република Беларус

Руснаците имат свой собствен празник на майското дърво – езически обред, който се отбелязва в деня на Троицата в началото на юни. Брезата е главният символ на този ден – от листата ѝ се правят венци, самите дървета се украсяват, а хората танцуват в кръгове около тях. Този ритуал е също и за отминаването на пролетта и началото на следващия селскостопански сезон. Той е и традиционен празник за младите жени и момичетата, които минават под арка от млада бреза и дават обет за приятелство помежду си. Този начин на празнуване е съвсем различен от този в Европа.

Под различни форми майският празник съществува във всички европейски общества, като навсякъде брезата е негов основен символ. Майското дърво (в Централна и Източна Европа също е бреза) символизира оста на света и също така наподобява фалическия култ (понятие, насърчено от Зигмунд Фройд) и плодородието. Този празник със своята европейска същност пристига в Русия сравнително късно; той е чужд празник, донесен от немците. 

Защо немците пътуват до Русия? 

Getty Images

През XV-XVI в. немски военни, учени, миньори и пр. започват масово да пристигат в Руското царство, за да получат работа. Те са толкова много, че през XVI век, при Иван Грозни, в Москва е направен специален немски квартал.

Разказваме ви още 5 неща, които не знаете за етническите немци, които живеят в Сибир!

В продължение на десетилетия на немците, британците, датчаните и холандците в Москва се гледа с подозрение, но в края на XVII век новият млад цар Петър някак си се привързва към немците. Това е така, защото майка му е отгледана по европейски начин, а баща му, цар Алексей Михайлович, проявява интерес към европейските науки и технологии от епохата. Петър често посещава немския квартал, където има приятели като Патрик Гордън, първият чужденец в руската история, когото руският цар посещава лично (през 1690 година). Петър I

Петър IPublic domain

Гордън, мъж с 37 години по-възрастен от Петър, става главен военен съветник на царя и наставник на войниците и пазачите. Оттогава немците бавно започват да придобиват нов статут в руското общество – в края на краищата, този, когото обича царят, трябва да е харесван от всички.

Веселата природа на Майбаума 

Пиршество в Соколники, Николай Павлович Чехов

Пиршество в Соколники, Николай Павлович ЧеховДържавен литературен музей, Москва

Тъй като все повече и повече немци се стичат в Русия, настъпва момент на пренасищане, когато немският квартал не може да побере всички новодошли наведнъж. Заради това се изгражда временна база в квартал Соколники – тогава в покрайнините на Москва, където царете ходят на лов за соколи, откъдето произлиза и името на мястото. За кратко съществува място, наречено „Немски лагери“ в Соколники, но дори след като всички гости се преместват в Немския квартал. Те продължават да се завръщат в Соколники всеки май, за да отпразнуват Майбаума. 

Тяхното празненство по никакъв начин не е толкова елегантно, колкото руското. „В Германия хората вярват, че във Валпургиевата нощ в култ се събират вещици и всякакви зли духове. Те се трансформират в животни, яхват лопати и метли, танцуват на нечистия олтар“, пише Бирюкова. За да се изплашат вещиците и дяволите, „хората тичат из селата си, като държат горящи снопове сено или дълги прътове, а някои стрелят с пистолети в небето“.Първомайски пиршества в парка Соколники в Москва. Старинна гравюра, 1883 г.

Първомайски пиршества в парка Соколники в Москва. Старинна гравюра, 1883 г.Public domain

Много шум и много пиене – руснаците обичат тези неща, когато празнуват. Така през XVIII век все повече московчани започват да празнуват майския празник по немски начин, като пият и танцуват, и се изкачват по Maypole – висок стълб с венец на върха му. До края на XVIII век това се случва не само в Москва – тъй като немци вече живеят във всички части на страната. Как обаче се развива това в Соколники, в сърцето на традицията?  

Немските маси

„Немските лагери“ започват да се наричат ​​“немски маси“ в началото на XVIII век, защото Петър Велики редовно организира в Соколники безплатни пиршества за немците и шведите. Това ескалира бързо. През 1756 г. московските вестници съобщават: „В Соколники, поради хубавото време, се е събрал такъв рояк хора, че са забелязани около 1000 карети. Тържеството продължава до късна нощ.“

До началото на XIX век парадът в Соколники загубва немския си произход и е превърнат в общомосковски социален парад. Появяват се хора от най-ниските до най-високите класи: луксозният елит, за да демонстрира огромното си богатство, а гражданите – за да го наблюдават учудено.Портрет на княз Д.В. Голицин

Портрет на княз Д.В. ГолицинPublic domain

Официално парадът на Соколники е „преоткрит“ от московския генерал-губернатор, знаменитият принц Дмитрий Голицин (1771-1844). Самият той е почти чужденец – възпитан частично в Европа, той има голям проблем с руския език и говори със силен френски акцент. Всеки 1 май Голицин организира шикозно шествие от луксозни карети, което се простира до Соколники.

Там гостите обикалят около кръга с каретите си. Както пише историкът Вера Бокова, има до 3000 карети и хиляди хора! Московският оперен певец от XIX век Павел Богатирев пише, че „тези тържества се провеждат сред облаци прах във въздуха, сред шума на пияната тълпа, в която хората са замаяни от виното, бутането и крясъците“.  Първи май като Международен ден на труда всъщност е идеологически празник, празнуван в целия СССР и няма почти никакво отношение към празника през май, който описахме.

източник:

Pin It on Pinterest