Общество

Знаехте ли, че песента God Bless America е написана от руски емигрант

Един от най-известните американски композитори на XX век, който е автор на песните Puttin’ On the Ritz, White Christmas, There’s No Business Like Show Business и още хиляди други, е емигрант от Руската империя.

Името му е Ървинг Бърлин (роден като Израил Мойсеевич Бейлин). Роден е през 1888 г. в Могильовската губерния (днешен Беларус) и почти веднага след раждането цялото му семейство (той е най-малък от 8 деца) се преместват да живеят в сибирския град Тоболск (Тюменска област). Баща му е кантор в синагога и води богослужения.

Universal Images Group/Getty Images

Когато бъдещият композитор е на 5 години, семейството му заминава за Ню Йорк. Точната причина за емиграцията не е известна, но вероятно те се опасяват от еврейските погроми, които в края на XIX век се случват в югозападните краища на Руската империя. Бащата на Ървинг умира през 1901 г. и младежът трябва да напусне училище, за да работи. Една от работите му е пеенето, пее на улицата и в любителски хорове. Първата песен, която пише е за кафене, в което работи като сервитьор и получава 37 цента за нея. С тези пари решава да я издаде, но заради печатна грешка става Бърлин. В крайна сметка така решава да се подписва и занапред. Освоявайки фортепиано, Ървинг пише още няколко песни, но ги продава за солидна сума.

National Archives and Records Administration

През 1918 г., в края на Първата световна война, Ървинг получава гражданство на САЩ и отива да служи в армията. Там той създава патриотични песни и една от тях до ден днешен се счита за неофициален химн на САЩ – God Bless America.

Свободен източник

Най-известна песента става през 1938 г. в изпълнение на Кейт Смит. Тя звучи в мюзикъла This Is Army през 1943 година. Във филма една от главните роли е изпълнена от бъдещия президент на САЩ Роналд Рейгън. Песента до ден днешен се пее на националните празници в САЩ.

Legion Media

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest