Общество

Знаехте ли, че гробът на великия Кант се намира в Русия?

Калининград е уникален кът от стара Европа в Русия.

Градът е бил част от Източна Прусия (тогава се казва Кьонигсберг), а след Втората световна война става съветски.

Тук се е родил и великият немски философ Имануел Кант (1724-1804), който е автор на „Критика на чистия разум“.

Павел Кузмичов

Кант е погребан в крипта близо до катедралата на Калининград. През 1924 г., за 200-годишнината от рождението на философа, над гроба му е поставено съоръжение във формата на открита колонна зала. В самата сграда на катедралата днес се намира и музей на Кант, който е посветен на творчеството му. Музеят е открит през 1990-те.

Свободен източник

Това не е единствената почит към Кант в града. Съвсем близо до къщата, в която е живял мислителят през последните години от живота си, е издигнат негов паметник. Името на Кант носи и Балтийският федерален университет.

Павел Кузмичов

Павел Кузмичов

Между другото Кант също успява да стане и руски гражданин, въпреки че не напуска този регион.

Това се случва по време на Седемгодишната война в Европа (1756-1763), която се разгръща в по-голямата си част между Австрия и Прусия. През 1758 г. руските войски, съюзници на Австрия и Саксония, влизат в Кьонигсберг и жителите на града се заклеват във вярност на императрица Елисавета. В музея на Кант се съхранява неговата петиция до императрицата за назначаването му на поста ръководител на катедрата по логистика и метафизика в университета в Кьонигсберг. Философът дори има руски студенти.

Павел Кузмичов

До 1762 г. Кьонигсберг е част от Русия. След това е върнат на Прусия от император Петър III, който спазва резултатите от Петербургския мирен договор. Изказванията на Кант за руснаците могат да бъдат намерени в неговите „Лекции по физическа география“.

Павел Кузмичов

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest