Зловещият план на Хитлер да изтреби населението на Москва и да я превърне в езеро

Някои планове на водача на Третия райх за окупирана Москва приличат по-скоро на кошмар, отколкото на човешки замисъл.

Russia Beyond проучи какви проекти е имал нацисткият лидер за смъртния си враг – СССР.

Хитлер искал да превърне Съветския съюз в комисариат на Райха, след като разбие Червената армия. Москва е трябвало да свърши като Московски райхскомисариат (Reichskommissariat Moskowien). Зигфрид Каше, германски посланик в сателитната държава Хърватия, е назначен на 16 юли 1941 г. за бъдещ райхскомисар (Reichskommissar) – истински вицекрал за териториите, които включват северните и централните части на Русия до Урал. Каше чака войната да свърши, за да се изпълнят плановете на германците да влязат в Кремъл, но това така и не се случва. Каше е екзекутиран на 7 юни 1947 г., след като е осъден в Югославия за военни престъпления.Карта, показваща териториите, които е трябвало да влязат в Московския райхскомисариат.

Карта, показваща териториите, които е трябвало да влязат в Московския райхскомисариат.Обществено достояние

Нацистки вицекрале за Русия

На 16 юли 1941 г. Хитлер обявява личните си желания за подялбата на източните територии, които Германия ще придобие някой ден. Кримският полуостров заедно с голямата хинтерланд (hinterland) или земята отвъд крайбрежието на север, която да обхване южната част на Украйна, е трябвало да бъде „прочистена“ напълно от местното население и заселена с германци. Освен това балтийските държави, „колонията на Волга“ и районът на Баку (като военна концесия) също трябвало да бъдат анексирани от Райха. В Московския райхскомисариат пък се предвиждало да има няколко по-малки генерални комисариати (Generalkommissariat). Германците дори назначават хората, които да управляват тези територии. Страшният Одило Глобочник, шефът на СС в Люблин, Полша, е определен да ръководи генералния комисариат в Свердловск.Зигфрид Шаше (отляво) и Одило Глобочник (отдясно).

Зигфрид Шаше (отляво) и Одило Глобочник (отдясно).Снимката е обществено достояние

Граф Волф Хайнрих фон Хелдорф, генерал от СС и шеф на полицията на Берлин, който трупа богатства, изтезавайки евреи в средата на 1930-те години, му възлага задачата да пороби и да ограби жителите в района на Ярославъл.  Фон Хелдорф редом до Хитлер.

Фон Хелдорф редом до Хитлер.Бундесархив

Линията А-А

Нацистите приемат, че Съветският съюз няма да бъде напълно сломен с военни средства, дори ако бъдат превзети столицата и основните градове, затова замислят да създадат „граница“ по така наречената „линия А-А“ (Архангелск и Астрахан). Ако дивизиите на Хитлер достигнат тези позиции, това би означавало, че най-голямата страна в света е изгубила 86% от петролните си ресурси. Германските танкисти биха могли да спрат машините си и да излязат да изпушат по цигара. За да се унищожи производственият капацитет на СССР, е трябвало да се започне стратегическа кампания на бомбардировки със самолети, създадени за тези цели.Алберт Шпеер (отляво) до Хитлер (отдясно).

Алберт Шпеер (отляво) до Хитлер (отдясно).Бундесархив

На 20 април 1943 г., рождения ден на Хитлер, той показва на архитекта си Алберт Шпеер рисунка, негово лично творение, за изграждането на бункер за шест души, оборудван с картечници, противотанкови оръдия и огнехвъргачки. Диктаторът прави коментар, че по протежението на новата граница, разделяща останалата част на Русия, трябва да се изградят стотици такива укрепления.

Москва под водата

Когато германците напредват към Москва при операцията „Тайфун“, Хитлер решава, че Москва, Ленинград (сега Санкт Петербург) и Киев трябва да бъдат изравнени със земята, а четирите милиона души, които ги населяват, избити, за да не се допусне да бъдат създадени огнища на съпротива. Москва е трябвало да бъде потопена под вода, като се отворят шлюзовете на канала Москва-Волга. Дали Хитлер е замислял да направи това, без да евакуира населението? Много вероятно.Сталин при посещение на канала Москва-Волга.

Сталин при посещение на канала Москва-Волга.Снимката е обществено достояние

При напредването към Москва Ото Скорцени, станал известен като „най-опасния човек в Европа“ – експертът по специалните операции, който през 1943 г. освобождава Мусолини, арестуван в Гран Сасо – има задачата да превземе тази инфраструктура и да я взриви.Ото Скорцени – човекът, натоварен със задачата да потопи Москва.

Ото Скорцени – човекът, натоварен със задачата да потопи Москва.Бундесархив

Русия – „германската Индия“

В разговор, проведен на 2 ноември 1942 г. с датския външен министър Ерик Скавениус, германският външен министър Йоахим фон Рибентроп коментира, че азиатска Русия, която вероятно ще оцелее след завладяването на европейската част на СССР, в крайна сметка ще бъде превърната в няколко „безобидни селски републики“. Бъдещето на завладените територии е колонизирането им от германците или от местните расови малцинства. Хитлер разпорежда дори и неговите бъдещи приемници да не допуснат да има каквато и да било руска държава източно от линията А-А. На 16 септември 1941 г. Хитлер споменава пред Ото Абец – германския посланик в Париж, че цялата територия източно от Урал ще стане германската Индия“ – паралел с британската империя.

За щастие нищо такова не се случва. Военната машина на Хитлер се чупи в борбата му срещу славяните, които той толкова мрази и към които се отнася като към „нисши същества“. Победата на Червената армия спира мегаломанските експанзионистични планове на нацисткия водач, които сякаш не са знаели граници.

автор: ХАЙМЕ НОГЕРА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest