Общество

Златотърсачите в Магаданска област биха 40-годишния рекорд по добив на благородния метал

Златотърсачите и миньорите от Магаданска област за първи път от 1979 г. насам надхвърлиха рекорда от 40 т добито злато за година, като до момента са добили 40,23 т от скъпоценния метал – което е със 7 т повече от аналогичния период на миналата година, съобщи във вторник правителството на региона.

„Колимските златотърсачи за първи път от 1979 г. достигнаха максимални нива на добив на злато. До 1 ноември в региона са добили 40,23 т злато, което е със седем тона повече от аналогичния период на миналата година. Лидер по добив на златна руда остава Тенкинският градски окръг, на чиито предприятия се дължат 16,25 т. Що се касае до самородното злато, до 1 ноември са промити 17,36 т от жълтия метал. Най-много от благородния метал са добили златотърсачите от Ягодинския градски окръг – 6,74 т“, гласи съобщението.

Колима от няколко години запазва лидерските позиции в златодобивния отрасъл на Русия. Миналата година предприятието е добило около 37 т злато. През 2019 г. планът за добива е увеличен до 40,7 т с последващ ръст до 50 тона, отбелязва РИА „Новости“.

Ръст в златодобива се очаква в находищата Наталка и Павлик. Планира се реализация на проект за строежа на втори етап на миннопреработвателния комбинат „Павлик“, който ще увеличи производствения капацитет за преработка на злато до 10 млн. тона руда годишно.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest