Златните и валутните резерви на Русия поставиха нов исторически рекорд

Русия е в топ 5 на лидерите по обем международни резерви, отстъпвайки само на Китай, Япония, Швейцария и Индия, се твърди в данни на Сметната палата след проверка на управлението на златните и валутните резерви.

Одиторите съобщиха, че „обемът на международните резерви на Русия надвишава $618,2 млрд. (към 1 септември 2021 г.)“, което е „исторически рекорд – за цялото време на съществуване Банката на Русия не са постигани такива показатели“, предаде РИА „Новости“.

По данни на Сметната палата от началото на 2015 г. резервите са нараснали с $235 млрд.: „Към момента Русия заема пето място в света по обеми на международните резерви. Пред нея са само Китай, Япония, Швейцария и Индия“, пише „Взгляд“.

От ведомството отбелязват, че за последните години Русия значително е увеличила делът на златото в своите международни резерви – от 7,8% в началото на 2014 г. на 23,3% в края на 2020 година.

„Освен злато и чуждестранна валута в състава на руските резерви влизат и специални правила на тираж – резервно платежно средство, емитирано от Международния валутен фонд. Тяхната сума също значително се е увеличила: от $7 млрд, до $24,6 млрд.“, се казва в съобщението.

От Сметната палата отбелязват, че Банката на Русия е постигнала целите на управление на резервите, като е постигнала обезпечение на оптималното съчетание на тяхната сигурност, ликвидност и доходност. Регулаторът е създал „ключови елементи за управление на валутните резерви, провел е мероприятия по усъвършенстване на нормативните и методически бази, създадени са условия за изпълнение на възложените функции“.

Въз основа на резултатите от експертно-аналитичното мероприятие Сметната палата изпрати информационни писма до Банката на Русия и правителството, в които са формулирани предложения за подобряване на правното регулиране на системите за управление на международните резерви на Русия.

Съгласно данните на Централната банка международните резерви на Русия към 1 октомври възлизат на $614 122 милиарда.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest