Общество

Зеленоградск: как изглежда градът на котките в Русия

Те тук са буквално на всяка крачка: заемат пейки на наблюдателните площадки, седят с туристите на верандите на ресторантите, разхождат се по пешеходните улици и (така да се каже) ви позволяват да се снимате.

Да се отбием ли на гости?

Павел Кузмичов

Павел Кузмичов

Малкият град Зеленоградск (16 000 жители) в Калининградска област спокойно може да се нарече котешката столица на Русия. Тук всичко е посветено на тези животни – от сувенирите до светофарите.

Павел Кузмичов

Павел Кузмичов

А многобройните котки с удоволствие ще покажат на туристите най-добрите места за снимки (и за обяд). Как се е случило това?

Павел Кузмичов

Павел Кузмичов

Зеленоградск (до 1946 г. Кранц) е стар курортен град на брега на Балтийско море. Котките обикновено обичат да се заселват в такива крайморски градове, по-близо до рибарите, рибата и почиващите. Но именно в Зеленоградск те са се превърнали в истинска атракция.

Павел Кузмичов

Павел Кузмичов

Според легендата в древни времена котките спасили града от гризачите, които унищожавали хранителните запаси и разпространявали болести. И грижата за бездомните котки е своего рода благодарност от страна на местните жители.

Павел Кузмичов

Павел Кузмичов

Котките винаги са живели тук. Но самият град се е превърнал в „котешка столица“ сравнително наскоро. Всичко започва с музея „Мурариум“ в старата водна кула от 1905 година. През 2012 г. местната жителка Ирина Клочкова решава да направи в празната кула изложбена зала за своята колекция от котешки статуетки.

Павел Кузмичов

Павел Кузмичов

Музеят е дом и на истински котки, основната от които е рижавият Семьон Семьонович. Той става прототип на първите музейни сувенири. „Мурариумът“ става много популярен сред туристите и скоро в града има много от всичко „котешко“.

Павел Кузмичов

Щом сте тук, огромното количество графити по къщите във формата на котки веднага ще привлече вниманието ви. В магазините за сувенири на всяка крачка ще се продават ключодържатели, магнити и дрънкулки с изображения на котки.

Павел Кузмичов

Павел Кузмичов

На централната улица „Курортный проспект“ има мини пейки за котки, светофари с котки и автомати, от които можете да си купите храна за тях. В градската администрация дори има длъжност котешки готвач, който се грижи за котките. Задълженията на котководача включват хранене и грижи за котките.

Павел Кузмичов

Павел Кузмичов

Туристите, които искат да обядват на откритата веранда на някое кафене, определено няма да трябва да го правят сами. Местните котки няма да имат нищо против да споделят храната с вас.

Павел Кузмичов

Между другото, в града има и много кучета, но те са неутрални спрямо котките. Никой на никого не посяга.

Павел Кузмичов

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest