Здравка Евтимова: П.Е.Н. България и „Радио К2“ ще представяме заедно нови автори и творби

Здравка Евтимова, писател, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Защо са зелени очите на вятъра?

    „Озаглавила съм нашия разговор „Защо са зелени очите на вятъра?“, цитирам един от Вашите романи!“, започна разговора водещата Илиана Беновска. Здравка Евтимова отговори, че винаги е вярвала, че след период на мъчителни изпитания се тръгва към нещо положително и добро. Тя продължи, че свързва доброто с разцвета на природата, разцъфването на дървета, но и разцъфването на убеждението, че ще се справим, че сме по-големи от думите „нищо“, „дъно“ и „назад“. „Затова може би не само очите на вятъра, но и очите на нашия кураж за зелени. Те ще водят към една пролет, изпълнена със зеленината на един устрем към добро след тежката пандемия, в която сме затънали!“.

Връзката с читателите.

    „В днешния ден за размисъл думите Ви зчуват иносказателно, аз неслучайно Ви поканих, след като с екипа ми обсъдихме, че в този ден за размисъл трябва да се поговори с умни хора, които да предизвикат другите също да поразмислят. Как успявате да накарате Вашите читатели да мислят, каква е обратната ви връзка? Представяла ли сте си, че ще имате такова въздействие върху хората?“, попита водещата. Евтимова отговори, че никога не е искала да има въздействие върху когото и да било. То се случва може би защото е минала през изпитания и трудности, които понякога са я прекършвали, но са били и урок. Затова се е научила да избягва думата проблем и да я замества с предизвикателство. Ако не може да го реши, тогава се обръща към по-умни хора, експерти в областта.

   Здравка Евтимова каза, че е много впечатлена от мисълта на Джек Лондон „За да остане едно произведение безсмъртно, това произведение трябва да обезсмърти епохата, която описва“. Това са направили автори като Иван Вазов, Димитър Талев, Димчо Дебелянов. „Българите, които живеем в тежки условия на пандемия, трябва да се стремим да пристъпваме с уважение към човека срещу нас!“, категорична бе тя.

Пандемията.

     „Пандемията само в областта на здравето ли е, или и духът ни е обзет от пандемия?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравка Евтимова отговори, че пандемията от един здравен проблем се е превърнала във фактор, който влияе и върху духовното ни устроение. Тя продължи, че когато човек се чувства уважаван и обичан, тогава и симптомите на ковид са по-леко поносими.

Работата ѝ като преводач.

    „Искам да Ви зарадвам, разговаряла съм с много хора за Вас, чувала съм и противоречиви оценки, но дори и онези, които по някаква причина Ви отхвърлят, се отнасят с уважение към Вашето творчество, Вашата мисия, ако не Ви звучи много приповдигнато. В един разговор с кмета на Перник Станислав Владимиров, откъдето сте и Вие, като му казах, че ще Ви каня, той ми каза – Тя е страхотна, тя е невероятна, тя ми е била учителка по английски!“, разказа Беновска. Здравка Евтимова отговори, че е „тормозела“ своите ученици във всички аспекти на английската граматика и е имала прозрачен начин, по който всеки ученик може да види как напредва.

   „Хайде да издам още една тайна, Вие превеждате в Министерството на отбраната, работите там вече 20 години!“, продължи Беновска. Здравка Евтимова отговори, че има доверие на всички свои колеги, уважава техния труд и вижда себе си като малка частица в общата картина. Работата е много като обем и човек трябва да бъде акуратен и прецизен.

Кое е най-важното, което е успяла да каже на хората с романите си?

    „Какво е най-важното, което досега успяхте да кажете на хората със своите романи?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравка Евтимова отговори, че много ѝ се ще да е могла да помогне на човек, който е изпаднал в самота, в тежко състояние, граничещо с депресия. Тя продължи: „Иска ми се обичта, която изпитвам към героя, да е отишла към него. Моето благодаря, което казвам на живота, да накара кръвта му да пожелае да полети. Това ми е било мечта, не знам дали съм успявала, сигурно не съм успявала винаги! Но миговете, когато съм приключвала да пиша някои разкази, са били за мен щастливи и искам щастието, което съм изпитвала, да отива при хората!“.

   „Искам да потвърдя това с някои заглавия на сборници – „Разкази срещу тъга“, „Разкази от сол“, „Разкази за приятели“, „Кръв от къртица“, „Зелените очи на вятъра“. Как ги избирате, заглавията Ви винаги сас много впечатляващи?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравка Евтимова разказа за романа „Зелените очи на вятъра“, че преди това е прочела разказ от Ани Пру, в който се говори за ято птици, носещи се в зеления въздух, всичко е било зелено в контраст със съдбата на героинята. Тя продължи: „Аз си помислих, че не само зелените очи на вятъра, зелените очи на нашата благодарност и респект към хората биха могли да им дадат щастливи часове, да ги направят хора, които ще се изправят след прекършването. Аз гледам дръвчета и знам, че не всичко е свършено за дървото, когато се прекърши. Ако сложиш колче до него и го завържеш, тогава ще се възстанови. Същото е в сила и с човека с неговия духовен строй! Има дни, когато е прекършен, но това не е името на човека, името на човека е изправеното чело!“.

Коя е най-голямата награда?

   „Пак Ви питам, предполагала ли сте някога, че ще сте толкова известна и ще влияето върху съзнанието на хората? Добавям към този въпрос – наградите към Вас какво са, ласкаят самочувствието Ви или са признание за това, че имате значение в живота на човека. Скоро получихте награда „Христо Г. Данов“, едно от големите признания?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравка Евтимова отговори, че никога не е считала себе си за известен човек. Продължава да ходи на работа с влака, да има същите приятели, продължавав да си присажда дървета. „Мисля си, че получените награди не винаги отразяват качеството на писаното. Понакога може да са плод на съответната ситуация, на разположението на нагласите. Истинската награда е, когато непознат те срещне и ти каже – четох твоя разказ! Тогава две секунди не мога да си поема дъх! Това е повече от всяка награда, не се получава често, но като получиш тези две думи, те са много повече за мен!“, каза Евтимова.

Внуците.

   „Имате три внучки и два внука, те знаят ли коя е баба им?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравка Евтимова отговори: „Аз съм един съвсем обикновен човек, карам малка кола, в която има мотика и търнокоп. Съвсем нормален човек съм. Вчера комшийките ми дадоха калем за присаждане на круша. Днес ще пия кафе с една Катя, която е продавач. Приятелка ми е една прекрасна шивачка Вили. От най-различни прослойки са моите приятели и това, че заема някаква висока позиция даден човек, за мен въобще не е определящо, даже е негативно!“.

   „Нямам предвид толкова високата позиция, колкото духовността, която разпръсквате около себе си, искам да продължа за децата, приказки съчинявате ли им?“, попита Беновска. Здравка Евтимова отговори, че когато децата не ядат, тогава е принудена да съчинява. „Имаше един моряк, който винаги претърпяваше корабокрушения, докато си изяде супата. Но имаме прекрасни автори, като Юлка Спиридонова, като Лили Спасова, Петя Александрова, Павлина Павлова! Така че имаме в момента много силна българска литература!“, каза тя.

П.Е.Н. България.

    „В дълг ли сме към българската литература, ние с Вас бяхме говорили да направим едно голямо литературно четене на площад „Света Неделя“, където се оформя един културен център на улица „Съборна“. Там направихме изложба на театрални плакати, направихме един последен концерт с Косьо Марков от „Тангра“, Бог да го прости? Какво можем да направим, за да върнем хората към книгите?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравка Евтимова отговори, че хората са се върнали към книгите, но трябва да ги накараме да четат повече. „Още повече, че през 2021 г. отбелязваме сто години от създаването на PEN International, създаден през 1921 г. Само 5 години по-късно у нас проф. Иван Шишманов създава българския П.Е.Н.. Негови членове са били Дора Габе, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Елин Пелин, Константин Константинов. Тя продължи: „Нека да направим литературно четене, когато тази пандемия отмине, с много водещи членове на П.Е.Н. България. Вече сме 51 човека. Всеки един от тези 51 човека има своя вселена на литература и култура!“. Водещата съобщи, че Евтимова в момента е председател на П.Е.Н. България.

   „Но се оформя някаква интрига, какво делите? Четох разни работи, от които нищо не разбрах, защото мисля, поне аз съм така устроена, че човек трябва да гради, а не да руши?“, попита Беновска. Здравка Евтимова отговори, че тези 51 човека в PEN имат различни възгледи за света, което не пречи да има много стройна организация. Целта на П.Е.Н. е литературата да се превърне в основна разменна монета за всички страни по света, както и подкрепа за писатели, поети и журналисти, преследвани заради политическите си възгледи. Излизали са с различни декларации, като всеки, който иска, се подписва. Това не е задължително. Подходът е напълно демократичен.

    „Понеже е деня за размисъл искам да избегна политиката, но леко ще я докосна, понеже и Вие я докоснахте. Защо политиката се намесва във вашите спорове в П.Е.Н., кой про-Навални, кой про-Путин?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравка Евтимова още веднъж подчерта, че всеки има право на свои разбирания. Всеки подписва декларацията само ако е съгласен. Няма никаква принуда. Тя разказа, че в момента се опитват да направят организация от 3 степени, за да не се работи на парче. Тази идея произтича от Людмил Димитров. Създава се стратегия на П.Е.Н., която се състои от 3 компонента. На първо място е стратегическата посока с времеви хоризонт от 2 години. Следва тактическото ниво, на което се споменават точно проектите, сроковете и практическите стъпки за осъществяването на определен проект. На трето място е оперативното ниво. Вече 7 пъти организацията е събирала средства, за да подпомага български творци. Двукратно са помагали на вдовицата на поета Ивайло Иванов от Троян. Водещата предложи и „Радио К2“ да се включи в тази инициатива. Здравка Евтимова продължи, че П.Е.Н. е осигурил награда на доц. Марияна Тодорова.

   „Имам една идея, искате ли да направим една рубрика, да представяме нови книги и автори?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравка Евтимова отговори, че от П.Е.Н. прегръщат тази идея с голяма радост.

Молитвата ѝ за България.

   „Искам да ми отделите една минутка, днес в моя коментар, аз го озаглавих „Моята молитва“, заради деня за размисъл, че Ви прочета мъничко – Господи, дай ми сили да опазя живота и душите на близките си. Дай ми твърдост да застана като щит пред тях. Дай ми мощ да не плени злото моето знаме. Дай ми вятър да го развея. Дай ми слънце в косите да забия знамето смело в Нова Земя, която ЩЕ създадем. Дай ми здрава ръка да изтрия сълзите си, за да разпрегна конете и да запретна ръкави. Дай ми ум и мъдрост да създам верните нови закони. Дай ми орлов поглед да видя от хълма белия път пред нас. Дай ми характер да засея тучни ливади, да открия бистри реки. Дай ми самоотверженост да удържа слънцето на синьото небе. Дай ми горд профил ,за да отбранявам за близките си тази Нова Земя – свят с дълъг и мирен живот. Дай ми безстрашие, Господи, да бъдем нейните първи обитатели и да родим нов ГОРД народ. Няма да кажа „амин“, защото вярвам, че всичко предстои! Каква е Вашата молитва за България днес?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравка Евтимова отговори:  „Моята молитва е – нека хората, които живеят под българско небе, българско слънце, да съхранят здравето си най-напред. Нека здравето бъде основа на тяхното щастие, на техните триумфи и победи. Нека направим така, защото това е в ръцете ни, когато, където и по света се каже българин, хората да разбират, че става въпрос за високо интелигентен, морално силен, морално издигнат човек, който със своите качества и възможности прави невъзможното постижимо!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 3-ти април 2021 г. 

Pin It on Pinterest