Общество

Завършването на строителството на „Северен поток 2“ може да бъде отложено

Сегашният износ на газ може да се транспортират по съществуващите маршрути, казват експертите.

Няма спешност при завършването на изграждането на газопровода „Северен поток 2“, предвид значителното намаляване на търсенето на газ в Европа и ниските цени на газа в региона. И следователно е по-целесъобразно да се отложат обявените дати за приключване на проекта, смятат болшинството от анализаторите, до които се допита ТАСС.

През януари руският президент Владимир Путин заяви, че завършването на строителството ще бъде отложено с няколко месеца – до края на тази година или през първото тримесечие на следващата година работата ще бъде завършена и газопроводът ще заработи.

Най-вероятният вариант за завършване на проекта беше използването на кораба „Академик Черски“, който от 2016 г. е в експлоатация на ООО „Газпром флот“. През февруари корабът напусна „Находка“ в Далечния изток и отплава към Сингапур.

Освен това, като заобиколи Африка и няколко пъти промени маршрута си, „Академик Черски“ стигна до Канарските острови. Впоследствие маршрутът му бе продължен до пристанището „Абърдийн“ във Великобритания. В неделя обаче корабът промени крайната си точка, като отново посочи „Находка“ (пристигане на 1 юли). В момента според проследяващи портали корабът преминава през Ламанша.

„Промяната в курса може да покаже, че „Газпром“ все още няма ясен план“, предположи Дмитрий Маринченко, директор на корпорациите в международната рейтингова агенция Fitch.

Неговото мнение сподели и анализаторът на „Финам“ Алексей Калачев. „Всички решения по „Северен поток 2″ се вземат на най-високо ниво. Възможно е тази промяна на маршрута да отразява колебанията и съмненията относно целесъобразността и възможността да се продължи строителството сега при сегашните пазарни условия“, каза експертът, като предполага, че е объркващо и маршрутът на „Академик Черски“ може да е и вид отвличане на вниманието.

В същото време Алексей Гривач, заместник-ръководител на Националния фонд за енергийна сигурност, отбеляза, че не вижда причина за преразглеждане на сроковете за завършване на газопровода.

Експертите припомниха, че 2020 г. не започна много добре за доставчиците на „синьо гориво“. Според информационната платформа Gas Infrastructure Europe към 25 април коефициентът на използване на европейските подземни хранилища за газ е рекордно висок от 60,8%. В същия ден година по-рано цифрата е 47,7%. Освен това, на фона на излишъка от суровини в региона, цените на газа продължават да падат.

Това се отрази върху приходите на „Газпром“. По данни на Федералната митническа служба (ФМС) на Русия приходите на компанията от износ на газ през януари-февруари са намалели с 51,3% до $5,05 милиарда.В същото време физическият износ на газ намалява с 24,6% до $32,5 млрд. куб. метра.

„От оперативна гледна точка няма спешност „Газпром“ да пусне газопровода в края на тази или началото на следващата година. Сегашните обеми на износа могат да се изпомпват по съществуващи маршрути, включително през Украйна“, казва Маринченко от Fitch.

„Смятам, че определено няма да спазим поставените срокове. По принцип сега има напълно обективна причина да се отлагат сроковете и нищо не трябва да пречи това да се случи“, съгласи се Калачев от „Финам“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest