Общество

Защо златните зъби са толкова разпространени в СССР?

Днес този символ на епохата изглежда странен и дори карикатурен, но преди 50 години златните зъби са основният „актив“, сватбен подарък и мечта на съветския човек.

Човек от бившия Съветски съюз може да бъде разпознат по златната си уста, буквално. Златните зъби или златните коронки са често срещано явление в Съветския съюз и въпреки съмнителната им, както изглежда сега, естетическа стойност, те имат много голяма реална стойност. Но защо хората държат злато в зъбите си?

Michael Runkel/Global Look Press

Подарък за дипломиране

„Когато сестра ми завършваше училище в Самарканд през 1985 г., съученичката ѝ Динара получи подарък от богатите си родители. Златни коронки за всичките тридесет и два зъба. Това не е шега. Здрави, бели, млади зъби бяха изпилени и снабдени с коронки“, спомня си Bamsuper, потребител на форума на Pikabu.

Peter Turnley/Corbis/VCG via Getty Images

Такъв подарък наистина може да се дари дори на вчерашните ученици. Това е нещо като да получиш кола или скъп часовник за дипломирането си днес – престижно и показващо определен статус. Традицията да се подаряват златни зъби на важни дати и събития е най-силна в Кавказ и централноазиатските съветски републики. Там златните коронки често се поставят на здрави зъби в ранна юношеска възраст.

Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images

Друг централноазиатски обичай е да се подаряват златни зъби на момичетата, преди да се омъжат, ако семейството има пари за това. По този начин семейството на булката засвидетелства уважение към семейството на младоженеца. Има обаче и друго значение: златните зъби са „капиталът“ на жената – гаранция, че тя никога няма да живее в бедност, ако съпругът ѝ я изгони. Златните коронки могат да се продават и дори да се предават в наследство – да се вземат от роднина и да се претопят, за да съответстват на собствените му зъби.

David Turnley/Corbis/VCG via Getty Images

Златна инвестиция

Въпреки това, ако оставим настрана регионалните особености, златните зъби в СССР са тенденция сред възрастното население – почти никога не се срещат при млади хора и деца извън Азия и Кавказ. Освен това те обособяват определена прослойка от хора – тези, които имат пари: спекуланти (престъпна дейност в страната), престъпни босове, цигани.

Кирил Калиников/Sputnik

Някои смятат, че това е изгодна инвестиция – все пак парите могат да бъдат обезценени, а златото винаги е било ценно. Други се опитват да „изперат“ незаконно придобития си капитал по този начин.

David Turnley/Corbis/VCG via Getty Images

В краен случай, след като попаднат в наказателната система, те винаги могат да разчитат на злато, за да си осигурят по-добри условия на живот или да отърват от нападения. Но подобна „златна мина“ може да се превърне и в източник на проблеми, както описва Солженицин в известния си „Архипелаг ГУЛАГ“: „Въпреки това рецидивистите не се отказват по пътя и да извършват обир: виждат, че един естонец е със златни зъби – затискат го легнал и му ги избиват с ръжена за печката.“

Протеза в съветски стил

Юрий Машков/ТАСС

И накрая, златото в устата е популярно по практически причини – поради липсата на реалистични керамични протези в СССР. В страната изобщо не се предлага металокерамика, да не говорим за керамични коронки. Затова като протези се използват стоманени коронки, а тези, които имат пари, си поставят златни зъби вместо железни.

Дмитрий Феоктистов/ТАСС

„Обясниха ни, че златото дори почиства тялото и е по-дълготрайно от титана. За титана казват, че с течение на времето придобива мирис и вкус. Тези, които можеха да си го позволят, използваха злато“, казва Зарифа Хасанова, която е израснала в Източен Киргизстан. 

Павел Лисицин/Sputnik

Тенденцията за златни зъби постепенно отслабва с разпадането на СССР, когато се въвеждат съвременните протези. Но все още можете да ги видите в по-старото поколение.

Виктор Драчев/ТАСС

автор:

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest