Общество

Защо в Северна Русия се строят толкова огромни къщи?

Изглежда няколко семейства трябва да живеят заедно в такава дървена къща. Това обаче не е така.

Попаднете ли буквално в което и да било старо село в руския Север, ще бъдете изумени от размера на къщите.

Това е особено очевидно в Поморието (например в село Колезма, където съвременните помори и досега живеят в такива къщи) и в музеите на дървената архитектура.

Сержант Пеппер (CC BY-SA 3.0)

Почти всички къщи там имат високи мазета (приземни етажи), а отгоре са изградени още един или дори два етажа и разбира се има горна стая (нещо като лоджия). На всяка стена има 6-8 прозореца. И тази къща е предназначена само за едно семейство.

Какво се крие под покрива на къщата?

Avsolov (CC BY-SA 4.0)

Въпреки суровия климат на Севера, хората там живеят доста добре и всичко това благодарение на морския риболов и търговските пътища. А техните къщи са пример за грамотна организация на бита им. Под един покрив има помощни и жилищни помещения, свързани с проходи, така че в студеното време да излизат навън възможно най-малко. В отделните региони те могат да се различават по форма, но по смисъл са много сходни.

Павел Лвов/Sputnik

Мазе. Това е най-първото ниво на къщата, което в зависимост от големината и нуждите се използва като хамбар (склад) и/или обор за добитък. Миризмите от кравите и козите не проникват в самата къща, тъй като оборът е отделен от проход, но въпреки това обитателите на къщата могат да стигнат до животните под покрива, което е удобно предвид снежните и студени зими. В мазето няма прозорци.

Втори етаж (на руски поветь). Този втори етаж е стопанската част на къщата. По правило там се съхранява сеното и необходимият инвентар – от лопати до мрежи за риболов. Ако погледнете северната къща откъм улицата, ще видите огромен дървен скат от втория етаж до земята. Това е входът към втория етаж за конете с каруцата. А освен това по този скат е удобно да се спускат или качват каци.

Свободни източници

Nikana258 (CC BY-SA 4.0)

Жилищна част от къщата. Тя се намира или на второ, или на трето ниво в зависимост от размера на постройката и идеите на стопаните. Отделена е от стопанските помещения с покрит проход. Вътре има всичко като в най-обикновена руска къща.

Целият живот разбира се върти около руската печка, с чиято помощ се отоплява стаята и се приготвя храната, а също на нея може и да се спи. До нея се държи посудата, тук е и водата за миене на ръцете.

Покрай стените има пейки, на които също се седи и спи. В единия ъгъл е масата с пейки, където обитателите на къщата се хранят.

Павел Лвов/Sputnik

Тоалетната е в далечния ъгъл, като правило, над плевнята и не се отоплява.

Горна стая. Това е стая под покрива, която гледа към улицата – нещо като мансарда или лоджия. Най-светлото място в къщата, където по правило момичетата се събират и шият нещо (а това се налага постоянно). Горната стая, за разлика от другите стаи, не се отоплява, но там се издига топлият въздух от втория етаж, така че в нея не горещо, но не е и студено.

Двор. Всички стопански постройки са обединени под един покрив за удобство на работа през зимата. Под покрива дори може да се направи малка градина. А пък банята и мелницата не само са извадени от къщата, но са строени колкото е възможно по-далече от жилищните постройки поради опасността от пожар и за да са по-близо до водата.

А как сега се живее там?

Павел Кузмичов

Такива къщи обикновено са предназначени за едно семейство: родители, няколко деца, по-възрастни родственици. Когато децата пораснат и се оженят, те си строят собствена къща. През съветските години къщите стават по-малки, но традицията се запазва.

Разбира се хората продължават да живеят в такива къщи. Всички села отдавна са електрифицирани, но в много и досега няма газ, така че все още се отопляват с руска печка (някои имат допълнителни холандски печки в къщите си). Дървените къщи отлично задържат топлината.

Legion Media

Днес няма нужда да се държи голям брой домашни животни под къщата и в тези помещения най-често се съхраняват сезонни вещи.

В старите селски къщи разбира се няма течаща вода и канализация, затова днес към тях правят пристройки с отопляна баня.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest