Защо в Санкт Петербург на обяд стрелят с оръдие?

Всеки ден центърът на града се огласява от гръмък залп от сигнално оръдие. Какво значи този старинен обичай и кой го е измислил?

Санкт Петербург се смята за северната и културна столица на Русия и много се гордее с историческото си минало. Тук се отнасят много старателно към съхраняването на историческия център и традициите, които водят своето начало още от царските времена.

„Традиция в Петербург е на обяд да се стреля със сигналното оръдие от бастион Наришкин на Петропавловската крепост“, гласи уставът на града, приет през 1998 година. Туристите, които не са наясно с този факт, могат леко да се стреснат, ако в 12:00 ч на обед случайно минават край Петропавловската крепост. Изстрелът се чува чак на Невския проспект, а при тихо време и на 5-10 км от крепостта.https://www.youtube.com/embed/vYmlwzQQ9pM

Как се появява традицията

Още докато Петербург се строи, през 1703 г., по указ на Петър I с пушечен залп от Петропавловската крепост всеки ден се оповестяват началото и края на работния ден, както и обедната почивка за работещите. След Петър, обаче, тази традиция е изоставена.

Съвременната традиция се корени в морското дело. През 1819 г. адмирал Александър Грейг въвежда произвеждането на ежедневен пушечен изстрел от Севастопол, където се намира базата на Черноморския флот на Русия. Целта е да се синхронизират всички часовници – на корабите, в пристанището и дори в църквите. Грейг е син на шотландски морски офицер и самият той е учил морско дело в Англия. Съвсем вероятно е именно там той да се е запознал а тази традиция.

По-късно започва да се стреля и в други пристанищни градове – по-специално във Владивосток и в Санкт Петербург. В Санкт Петербург, по решение на морското министерство, първият изстрел по пладне е произведен през 1865 година. Тогава стрелят с 60-фунтово корабно оръдие в двора на сградата на Адмиралтейството. Седем години по-късно оръдието е преместено в Петропавловската крепост, откъдето ехтят изстрелите и до днес.

И оттогава се стреля постоянно?

Борис Лосин/Sputnik

След революцията и Гражданската война оръдието стреля само от време на време в чест на специални събития. През 1934 г. съветската власт отменя изстрелите по обяд, като ги заклеймява като неприятен остатък от буржоазните времена.

През 1957 г. обаче е взето решение традицията да бъде възобновена. Тогава е отбелязана 250-годишнината на Санкт Петербург – с 4 години по-късно от реалната дата на създаването му. По принцип празникът трябва да се състои през 1953 г., но през тази година умира Йосиф Сталин и властта е заета да развенчава култа към личността му.

На 23 юни 1957 г. оръдието отново произвежда изстрел на обяд от Петропавловската крепост. И оттогава това се случва всеки ден. Освен това често почетните чуждестранни гости на града са канени да произвеждат тържествения изстрел.Стреля адмирал Рафхед

Стреля адмирал РафхедСвободни източници

На 7 януари 2019 г. с оръдието стреля и Владимир Путин по случай коледните тържества.Владимир Путин в Петропавловската крепост

Владимир Путин в Петропавловската крепостkremlin.ru

Как се случва изстрелът?

На „дежурство“ стоят две оръдия. От едното се стреля, а другото е резервно. От 1957 г. оръдията са сменяни неколкократно. В момента стрелят две оръдия с 122-милиметров калибър. Едното е марка Д-30 от 1968 г., а другото е Д-30а от 1978 година.

Между другото, понякога се чуват и два изстрела – едновременно от двете оръдия. Това се случва по специални поводи: на държавни празници или, например, на рождения ден на Петербургския университет. С тържествен двоен залп се отбелязва и раждането на 5-милионния жител на града през 1988 г., както и настъпването на новото хилядолетие в новогодишната нощ на 2001 година. А през 1987 г. с оръдието са произведени 21 изстрела по случай посрещането на крайцера „Аврора“, завърнал се след ремонта си.Стрелба с двете оръдия, 8 февруари 2020 г.

Стрелба с двете оръдия, 8 февруари 2020 г.Vogal (CC BY-SA 4.0)

Точно в 11:00 ч дежурният офицер сверява часовника и пуска обратното броене. След това в действие влизат двама артилеристи – те са облечени във военноморски униформи и са пенсионирани офицери и служители на Историческия музей на Петербург. От склада на бастиона Наришкин, където е разположено оръдието, те получават снаряди. За халосните изстрели се използва смес от два вида прах – бездимен и димен за зрелищност.

15 минути преди изстрела артилеристите вече са до оръдието, независимо какво е времето. Винаги зареждат и второто оръдие, в случай че първото засече.

Какво още трябва да се знае за обедния изстрел?

Алексей Даничев/Sputnik

Още от времето Петър I за военните и чиновниците изстрелът на оръдието се превръща и в сигнал за началото на „адмиралския час“. Това е шеговит израз, който означава късна закуска или ранен обяд, през който може да се обърне чашка твърд алкохол. И до днес в Русия се смята за „неприлично“ да се пие преди 12:00 ч на обяд, но след 12:00 ч настъпва „адмиралският час“ и вече е позволено.

Днес обеден изстрел има не само в Петербург, но и в съседния Кронщад, както и в други морски градове с военна слава – Севастопол и Владивосток.

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest