Общество

Защо в Русия се е смятало, че 29 февруари носи лош късмет?

Славяните някога смятат, че 29 февруари е денят на светеца покровител на смъртта – Кошчей.

С идването на православието на този ден те си спомнят за свети Йоан Касиан Богослов или просто Касиан. Смятало се е, че той носи нещастие.

Свободни източници

Касиан Немилостиви, Касиан Завистник, Кривия Касиан, Касиан Злопаметния – народното поверие го дарява с най-неприятните характеристики. Хората вярват, че Касиян може да изпепели на място само с поглед, да поразява хората и добитъка с болести. Според някои легенди Касиян преминал на страната на Сатаната и станал пазител на портите на ада. За това уж Господ заповядал да го бият с чук по челото три години подред и едва на четвъртата го пуснал да си отиде на Земята.

Свободни източници

Затова в деня на Касиян хората не играят сватби и като цяло се стараят да не излизат от къщи и да не правят нищо, не пускат непознати в къщата, а в обора окачват амулети. Някои хора се страхуват да вършат домакинска работа преди изгрев слънце – това време се смята за най-опасно, и се опитват да спят до вечеря. Вярва се, че родените на 29 февруари ще бъдат преследвани от нещастия. Човек не може да споделя плановете си на този ден – те със сигурност ще бъдат провалени.

mbbirdy/Getty Images

автор: АННА ПОПОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest