Общество

Защо усурийската кафява мечка е най-страшното нещо, което може да срещнете?

60 въоръжени мъже са необходими, за да отблъснат една такава мечка.

Къде се намира този звяр? Защо е толкова свиреп? И кой може да го предизвика?

Колко мечки са необходими, за да превърнат село в призрак? В архипелага Нова Земя едно село изпадна в ужас, след като бе посетено от 50 полярни мечки, принудени от глад да се приближат толкова близо до хората. А колко усурийски кафяви мечки са нужни? Всъщност само един мечок! За да спаси селото от такава мечка, е задействан цял снайперистки екип от 60 въоръжени мъже. Преди да бъде застрелян мечокът (не е имало друга възможност), в рамките на месец той успява да изяде седем селяни.

„Кесагаке“ (袈裟懸け)Babi Hijau

Този инцидент се случва през 1915 г. в японското село Рокусен сава, близо до град Томамае. Но дори след 100 години жестокостта на тази мечка не намалява. Това все още е един от най-агресивните видове мечки в света.

Мечка в японска гора

Мечка в японска гораKoda6029 (CC BY-SA)

Живее в гори, планинските и крайбрежните райони на Усурийския край, Амурска област, Сахалин, на островите Хокайдо и Кунашир, в североизточните райони на Китай и на Корейския полуостров.

Yuko Hara (CC BY-SA)

Въпреки факта, че се нарича кафява, козината на мечката е по-тъмна (дори черна на места) от тази на обикновена кафява мечка. Поради това за известно време учените предполагат, че усурийската мечка е смес от кафяви и черни азиатски мечки. Това обаче не е потвърдено.

Мечка в Хокайдо, 2019 г.

Мечка в Хокайдо, 2019 г.bryan..(CC BY-SA)

По отношение на размерите усурийската кафява мечка отстъпва по големина само на мечките от остров Кодиак, и то не чак толкова много. Женските тежат 200-250 кг, но мъжките са истински тежка категория – теглото им през зимата може да достигне до 600 кг. Когато се изправи на задните си крака, височината му достига до 3 метра.

Мечка яде сьомга. Хокайдо, Япония

Мечка яде сьомга. Хокайдо, ЯпонияLegion Media

Изключително богатият хранителен рацион помага за израстването на такъв гигант. Той е по-често е тревопасен, отколкото месояден. Обича облепиха, касис, арония, дървесна кора – с такова меню може да живее цяло лято. Когато има много риба в околните водоеми, тя съставлява до 30% от рациона му. Преди зимата, за да натрупа бързо килограми, звярът се домогва до селскостопански култури, посещавайки култивирани полета. И все пак, ако е необходимо, той няма да пренебрегне други живи същества. Периодично яде бозайници от всякакъв размер. Убийството на малки мечки също не е изключение.

bryan…(CC BY-SA)

Поради тази причина женските на усурийската кафява мечка се държат „разпуснато“. Доста често малките в едно котило имат различни бащи. В крайна сметка колкото повече партньори има женската, толкова повече мъжки ще смятат, че малките са негови. И въпреки това майката ще направи всичко възможно през първите три години малките ѝ да не застават на пътя на големи мъжки мечки.

trasroid (CC BY-SA)

Усурийската кафява мечка е самотно животно. През повечето време, с изключение на периода на чифтосване, тя води самотен начин на живот. Но животът ѝ не е лесен, защото в техния ареал има друг хищник, който претендира за титлата върховен хищник. Това е амурският тигър и на местата, където пътищата им се пресичат, се води истинска война.

Сибирски тигър и мечка, Музеят във Владивосток

Сибирски тигър и мечка, Музеят във ВладивостокWatchsmart (CC BY-SA)

Мечките се опитват да избегнат подобни срещи, но гладът и намаляването на местообитанието им поради човешка дейност все повече ги тласка да се срещат с вечния враг. Кой печели в такава битка? От документирани случаи се оказва, че в около 50% от схватките тигърът излиза победител (защо – вече разгледахме подробно тук). Но има един нюанс. Тигърът предпочита да атакува не мощни възрастни мечки, а по-млади индивиди. И също така често организира капан за мечки, атакувайки ги по време на зимния им сън в началото на зимата. След като убие мечка, тигърът яде предимно мастните им натрупвания.

bryan…(CC BY-SA)

Днес усурийската кафява мечка се счита за уязвим подвид (да, да, въпреки плашещия си вид). Но причината за това не са тигрите, а хората, с тяхното бракониерство и разрастването на градските агломерации.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest