Общество

Защо туристите посещават Мавзолея на Ленин?

Културно преживяване, комунистически настроения или просто отметка в списъка?

Честно казано, това е тежко изживяване. Много вероятно дори няма да можете да видите подробности, тъй като осветлението наистина не е ярко. И нямате право да оставате дълго, тъй като е забранено да спирате дори за няколко секунди, докато правите кръг около саркофага от бронирано стъкло, в който е положено тялото на Ленин, защото охраната веднага ще ви помоли да напуснете. Въпреки това много хора, които посещават столицата, все пак решават да влязат в мавзолея и ние ги попитахме защо.

Как Ленин се озовава там?

Ленин в Горки, 1923 г.

Ленин в Горки, 1923 г.Universal Images Group/Getty Image

Здравето на Ленин започва да се влошава през 1922 г. поради атеросклероза на мозъка и през 1924 г. революционерът умира. Първоначално никой не обмисля варианта да се запази тялото му толкова дълго и той е балсамиран само за публично сбогуване. Шест дни след смъртта на Ленин, когато сбогуването приключва, е построен дървен мавзолей, в който той да бъде погребан. Само че потокът от хопа не спира. Благодарение на доктор Алексей Абрикосов, който балсамира лидера, тялото е добре запазено, така че правителството решава да отложи погребението.

1924

1924Hulton Archive/Getty Images

Дървеният мавзолей е построен набързо, а през пролетта на 1924 г. е решено да се изгради нова гробница. В същото време започват да се появяват първите признаци на разлагане и висшите членове на партията трябва да предложат достоен начин да погребат своя лидер. На 5 март те най-накрая стигат до заключението, че е по-добре да запазят тялото за бъдещите поколения и до края на юли двама химици на име Владимир Воробьов и Борис Збарски приключват работата по експериментално дългосрочно балсамиране.

1924

1924Ullstein bild/Getty Images

Докато тялото на Ленин отново се балсамира, нов, по-добър, но все така дървен мавзолей е построен от архитект Алексей Шчусев. Гранитният мавзолей, който днес можете да видите на Червения площад, е издигнат едва през 1930 г. от същия архитект. Никой не е знаел колко дълго ще издържи тялото на Ленин, но ето че и днес можем да го видим. Деветдесет и девет години по-късно същото тяло лежи в гробницата. 

Universal History Archive/Getty Images

След разпадането на СССР мнозина се изказват за стандартно погребение на тялото на Ленин с аргумента, че той не представлява съвременна Русия и нейните нови идеи и ценности, които нямат нищо общо с комунизма. Само че и досега не е взето решение по въпроса.

„Поглед върху ценностите на нацията“ и обща история

Стоян Васев/ТАСС

Имдре Ваноф от Индонезия вярва, че преживяването е много по-дълбоко, отколкото може да изглежда, и не става дума само да се види тялото: „Като студент, интересуващ се от глобални истории и различни култури, исках да изпитам лично какво е чувството да си на мястото, където се съхранява тялото на една от най-влиятелните фигури на XX век. Освен това архитектурата и тържествеността на такива места често предоставят уникална представа за ценностите на нацията, показва и начините, по които те увековечават своите лидери. Посещението на такива исторически места ми помага да задълбоча разбирането и оценката си за руския богат исторически гоблен.

Евгений Одиноков/Sputnik

Преживяването е по-дълбоко, отколкото изглежда. Не става въпрос само да се види тялото, а за свързване със значим момент от историята, да се разбере благоговението, което мнозина изпитват към тази фигура. Става въпрос и за отразяване на тежестта на влиянието на Ленин върху съвременна Русия“. Според Имдре мавзолеят просто не може да бъде скучен.

Олег Ласточкин/Sputnik

Двойка от Китай междувременно казват, че са решили да посетят мавзолея почти по същата причина. Русия и Китай имат обща история по отношение на комунизма и Ленин е велик революционен лидер. Що се отнася до самото преживяване, те признават, че не е нещо особено, но са го направили, за да усетят това място, пълно с история – и не съжаляват, че са чакали на дългата опашка.

Ататюрк дава пример

Евгений Одиноков/Sputnik

Дениз от Турция е в Москва по бизнес дела и решава да посети мавзолея, тъй като смята, че Ленин е важна фигура в историята. Той също е чел много за него и казва, че му е харесало посещението и би препоръчал и на приятелите си да отидат в мавзолея. В същото време той смята, че може би е по-добре мавзолеят да бъде преместен, за да не е на централния площад на страната, както е в родината му. Мавзолеят на Ататюрк в Анкара се намира доста близо до центъра на града, но не е на главния площад Къзълай.

Сънародничката на Дениз, Берке, ни каза, че това е второто ѝ посещение в Русия и че тя е посетила мавзолея двата пъти. Първият път – сама, а сега иска да покаже страната на съпруга и синовете си. Тя признава, че самият мавзолей не е бил специално изживяване, тъй като в него няма нищо особено интересно, но за нея Ленин е много важна историческа фигура. И в крайна сметка това е просто нещо, което правите, когато посещавате Москва!

За да бъдем честни, не всички туристи включват мавзолея в списъка си с обекти, които искат да разгледат. Настигнахме две момичета от Дубай, ОАЕ, които, както си мислехме, се насочваха към мавзолея. Оказа се обаче, че те изобщо не знаят каква е тази сграда. Беше първият ден от първото им посещение и те просто искаха да видят Московския кремъл и Червения площад.

автор: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest