Защо Ту Чейнс и Кание Уест карат руски АТВ-та „Шерп“

Легендарният „Шерп“ ще ви заведе на места, където никога преди не е стъпвал човешки крак.

Тестван и одобрен от един от кореспондентите на Russia Beyond.

Американските рап звезди Ту Чейнс и Кание Уест наскоро си купиха АТВ-та, с които могат да оцелеят при апокалипсис – руските „Шерп“.

Мнозина определят това превозно средство като идеалната офроуд машина за лов, разходки и (няма да повярвате) дори плаване! Да, „Шерп“ може да преминава през блата, да троши лед и да „плава“ над реки и езера, а на този фон управлението му през тежки терени и гори изглежда като детска игра.

Тест драйв

Решихме лично да тестваме АТВ-то в руска гора през зимата на 2020 година. Пътешествието ни започна с прекосяването на заледена река: АТВ-то потопи носа си под леда и бавно, но сигурно, тръгна през водната бариера, покрита с тънък слой лед.

След като стигна до отсрещния бряг, колата замръзна и започна плавно да се катери по хълма под ъгъл от 45 градуса. Задната част се беше потопила под леда зад нея и в купето проникна малко вода – очевидно, някой не беше затворил задния прозорец добре, но това не беше голям проблем – бяхме тръгнали на лов и минавахме през места, изискващи специално водоустойчиво оборудване.

След това навлязохме в гората и тествахме възможностите на машината при преодоляването на естествени препятствия: камъни, пънове, паднали дървета. Нямаше нещо, което да спре колата или да спука гумите. Единственият недостатък, който забелязахме, беше липсата на колани или каквито и да било други средства за защита на пътниците. Чувствахме се сякаш се возехме в бронетранспортьор или военен КАМАЗ – все едно се бяхме върнали в казармата.

Основната разлика между „Шерп“ и други подобни машини чуждо производство беше, че в чуждестранните аналози няма място за спане. В „Шерп“ обаче има достатъчно място за сравнително комфортен сън на двама души, където и когато пожелаят – насред гората или дори насред езеро!

Освен това в автомобила има две електрически печки, така че нощем е топло и дори можеш да си сготвиш нещо.

Плюсове и минуси на АТВ-то

Основната характеристика на „Шерп“ е суперниското налягане в гумите, подсигурено от специална система за пренапомпване. Вграденият компютър анализира препятствието, което трябва да преодолее машината, и моментално променя налягането в гумите, което позволява автомобилът да преодолява камъни, паднали дървета или да преминава през водни препятствия.

Освен това АТВ-то е с 1,5-литров дизелов двигател с максимална скорост 45 км/ч по суша и 6 км/ч във вода.

„Шерп“ тежи 1,3 тона и може да носи товар от 1000 кг. Казано просто, можете да качите елен върху колата и с лекота да се приберете обратно у дома.

Резервоарът побира 60 л гориво, но машината харчи много – около 3 л дизел на час. Така че ще ви се наложи да си купите допълнителни туби, които могат да се съхраняват в превозното средство.

Цените на „Шерп“ започват от $50 000 и могат да достигнат $150 000 в зависимост от екстрите.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest