Общество

Защо тази странна „танцуваща“ гора изглежда така?

В Западна Русия, между Балтийско море и залива, растат дървета, чиято аномална форма е главоблъсканица за учените и увлекателна история за туристите.

На малък участък в гората с дължина само 800 м растат красиви дървета: стволовете им са усукани във формата на кръгове, спирали и сърпове. И колкото по-близо сте до центъра на този участък, толкова по-причудливо извити са стволовете.

Legion Media

„През първите стотина метра от пътя гората изглежда напълно обикновено. Както пишат в романите, ‘нищо не предвещаваше…’. Първоначално почти никой не обръща внимание, че боровете започват да се огъват. Тук-таме се появяват странни дръвца, след това стават все повече… Някаква сила започва да огъва дърветата. И колкото по-дълбоко навлизате в гората, толкова по-силно се проявява това странно свойство“, разказва Виктор, който идва тук от Владивосток, изминавайки над 10 000 км.

Руслан Шамуков/ТАСС

Заради това свойство мястото е кръстено „танцуващата гора“. То е разположено на 37 км от Куршската коса – национален парк в Калининградска област, разположен само на 14 км от Литва. Всяка година тук пристигат хиляди туристи.

Как се появява гората?

Legion Media

На практика гората е сравнително млада. Тук растат само борове, посадени на Кръглата дюна в края на XIX – началото на XX век. Дърветата трябва да укрепят дюната, която се разпръсва и „мигрира“ заради вятъра.

За да „поправят“ бягащите пясъци и да спрат процеса на размиване на сушата, тук е посадена гора. „Танцуващата гора“ е изкуствен обект. Само дето изкривените стволове на дърветата не са планирани и до днес си остават спорно явление. След толкова много години няма нито една общоприета версия, която да обясни този феномен.

Алексей Даничев/Sputnik

Версията с гъсениците

Част от учените свързват аномалията с дейността на гъсениците Rhyacionia buoliana. Гъсениците се хранят с издънките на боровете, като изгризват пъпките и в по-малка степен страничните листа. Заради това младото дърво започва да расте чрез страничните издънки и стъблото се деформира.

Legion Media

Тези гъсеници се хранят именно с младите борове (най-често млади борове на възраст 10 години). При това най-оптималните условия за вредителя са боровете, които растат на почва с малко подпочвени води, които са бедни на хранителни вещества. Именно такива са условията в Куршската коса.

Но версията с гъсениците е обект на критики, основно заради това, че дърветата са деформирани само в определен и сравнително малък ареал.

Версията с вятъра

Legion Media

Тази версия се поддържа в частност от Балтийския федерален университет „Имануил Кант“, който е разположен в непосредствена близост до това място. „В края на XIX и началото на XX в. дюните започват да укрепват. Естествената гора, която расте там по-рано, вече е изсечена. И жителите започват да садят дървета по дюните – основно непретенциозни борове“, разказва тогавашният декан на биологическия факултет и доктор на биологическите науки Виктор Дедков. „Садят хвойнови дървета по клетъчна технология: отделени са малки територии като бариери, като за бариера се полза тръстика, а в центъра се хвърлят семена. Ако се вгледате внимателно, може да забележите, че боровете там растат на еднакво разстояние един от друг“.

Legion Media

Но духат ветрове, младите дървета се засипват с пясък. Когато вятърът духа в обратната посока, боровете се обръщат. Стволът се сковава под пясъка. „С времето дюните стават по-ниски. Вероятно, сте забелязали, че всички кривини са на разстояние 1,5-2 м от земята, защото над тази височина дървото вече не е било засипано от пясък и е растяло нормално“, казва Дедков.

На въпрос защо тогава не всички борове са изкривени, Дедков отвръща: „Работата е там, че ‘танцуващата гора’ е от обикновени борове. Наблизо расте планински бор, донесен от Южна Европа. Очевидно, първоначално започват да разсаждат обикновения вид, но разбират, че той не е ефективен. И тогава започват да внасят планински борове от Карпатите, Алпите и Пиринеите. Те се приспособяват по-добре към живота“.

Мистична версия

Legion Media

Поклонниците на тази версия винаги са били много и, освен всичко останало, тяхната гледна точка е изписана дори на официална табела на входа на „танцуващата гора“. „Още една гледна точка: самото място на танцуващата гора има определена енергийна сила, която предизвиква рязка промяна на посоката, в която растат дърветата“, гласи официалната табела.

Legion Media

За „определена енергийна сила“ също има различни тълкувания. Според една от версиите тя е свързана с особеностите на геомагнитните полета. Или пък тук са се молили езичници и там са се откривали портали към други светове.

Интересът към мистицизма се подклажда и от личните наблюдения на туристите, като например: „Екстрасенсите, когато усетят силното енергийно поле, отказват да продължат нататък (към дълбините на гората). До „епицентъра“ могат да стигнат само обикновени хора. Едни от тях получават силно главоболие и умора, а други се зареждат с енергия за целия ден“, разказва Виктор.

Алексей Даничев/Sputnik

Но тайната на изкривените дървета не е единственото, заради което хората идват тук. „Много интересно място, екскурзоводите го представят като мистично място. Не зная за мистиката, но въздухът е много влажен и мирише на борове“, пише Анастасия от Москва. Дария от Санкт Петербург е съгласна: „Бяхме там рано сутринта, атмосферата е необикновена, а въздухът тук е невероятен! Необичайни дървета, тишина… Разхождаш се и се наслаждаваш. Ако влезете навътре в гората, можете да излезете на косата, където се открива невероятна гледка към залива“.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest