Общество

Защо страните от НАТО се страхуват от МиГ-31?

Създаден в началото на 1980-те години, сред пилотите на НАТО изтребителят МиГ-31 се счита за един от най-опасните противници.

Причината са неговите изключителни тактико-технически характеристики и висок боен потенциал.

Както съобщава Military Watch, заложеният през 1980-те години от конструкторите на СССР потенциал на прехващача позволява провеждане на модернизация на самолета.

„По-голямата част от действащите МиГ-31 са модернизирани до стандарта МиГ-31БМ, а някои от тях са доведени до стандарта МиГ-31БСМ и са получили по-висока крейсерска скорост, нова система за управление и възможност за дозареждане във въздуха“, се казва в публикацията, цитирана от „Российская газета“.

Освен това МиГ-31 получава ракети с активна радиолокациоанна глава за самонасочване Р-77 и Р-37, които имат обхват на поразяване съответно 110 км и 400 км. Р-37 няма равна по скорост и обхват и носи 61-кг бойна глава. За разлика от други изтребители, МиГ-31 може да изстрелва ракети на голяма височина – до 28 километра.

Military Watch определя МиГ-31 като най-важния руски боен самолет на Русия поради широкия му спектър от бойни задачи и универсалността, която расте с интеграцията на нови оръжия.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest