Общество

Защо Сталин решава да взриви и наводни московското метро през 1941?

Столичното метро за цялата си 88-годишна история само веднъж не отваря врати за пасажерите.

Това се случва на 16 октомври 1941 година.

Непосредствена причина за решението става тежкото поражение на съветската войска в битката под Вязма в първата декада на октомври. Тази катастрофа практически оставя Москва незащитена от войските на Вермахта.

Аркадий Шайхет/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

На 15 октомври 1941 година Държавният комитет за отбрана приема постановление „За евакуация на столицата на СССР град Москва“. Неподлежащите на евакуация предприятия, складове и учреждения трябва да се унищожат. Печална съдба очаква и столичното метро.

Александър Устинов/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

„Метрополитенът е затворен. Да се подготвят за три часа предложения за неговото унищожаване, разрушаването на обектите е възможно с всеки способ“, – така звучи разпореждането на Народния комисар на железниците Лазар Каганович. В нощта на 16 октомври започват работите по демонтажа на ескалаторите и оборудването, обектите на метрото се минират, а някои части се подготвят за наводняване.

Михаил Грачев/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

Все пак това дело не успява да се доведе до край. Държавният комитет по отбрана преосмисля решението за унищожение на метрото и отменя разпореждането на Каганович. Работниците трябва спешно да възстановят това, което са успели да разрушат.

Марк Марков-Гринберг/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

Още в 14:00 часа на 16 октомври на една от линиите е пуснато напрежението, а към 19:00 часа движението в цялото метро е възстановено напълно.

Емануил Евзерихин/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest