Общество

Защо СССР сваля два шведски самолета?

Ако унищожаването на единия самолет предизвиква шумен международен скандал, то за инцидента с другия и двете държави полагат усилия да не му се дава гласност.

Един след друг

Свободни източници

Сутринта на 13 юни 1952 г. над Балтийско море безследно изчезва транспортният самолет на шведските ВВС DC-3 с осемчленен екипаж на борда. Военни и представители на шведското правителство заявяват, че самолетът е извършвал редовен тренировъчен полет.

Официалното обръщение към СССР за обяснение по случая е безрезултатно – Москва отрича да е съпричастна към инцидента. В Балтийско море започват активни издирвателни операции, но скоро те са прекратени от произшествие, което разтърсва цяла Швеция.

На 16 юни два съветски изтребителя МиГ-15 свалят участващия в търсенето шведски хидроплан PBY-5 „Каталина“, който е принуден да кацне на водата. Всичките петима членове на екипажа са спасени от плаващия наблизо западногермански товарен кораб.

Скандал

Изрезки от шведски вестници

Изрезки от шведски вестнициСвободни източници

Двете страни са пред скъсване на дипломатическите отношения. Пред сградата на съветското посолство в Стокхолм биват организирани мащабни протестни митинги.

Шведите твърдят, че руснаците са атакували „Каталина“ в международно въздушно пространство. Съветската страна пък заявява, че шведският хидроплан е нарушил границите на Съветския съюз.

Оказва се, че PBY-5 наистина по погрешка се е приближил до един от островите на съветска Естония където са притиснали двата МиГ-а. „Беше на разсъмване. Шведите също ни забелязаха и поеха курс към неутралната зона. За да ги стигнем, ни трябваха няколко секунди. След като се приближихме на 20 метра до тях, им сигнализирахме „Каталина“ да ни следва до наше летище. Самолетът обаче продължи по курса си „, спомня си летецът Николай Семерников. 

Въпреки че „Каталина“ вече е напуснала пределите на съветското въздушно пространство, пилотите получават заповед да открият огън за поразяване. За свалянето на шведския хидроплан Семерников и пилотът от втория МиГ Иля Яценко-Косенко са наградени с ордени „Бойно червено знаме“.

Съвсем не е бил обикновен полет

Herman Allwin

Разследванията по „делото Каталина“, направени след разпадането на Съветския съюз, показват, че и двете държави са лъгали.

DC-3 не е извършвал никакъв тренировъчен полет. Натъпкан догоре със свръхсекретна апаратура, той е извършвал радиоелектронно разузнаване на новия съветски радар,  разположен край град Лиепая в Западна Латвия. Швеция планирала да предаде тази информация на НАТО в замяна на необходимото ѝ електронно оборудване с отбранително предназначение.

Самолетът имал много подходящо име – „Хугин“ (на шведски „Hugin“). Така в скандинавската митология са наричали гарвана Одит, който летял по целия свят и съобщавал на стопанина си за всичко, което става по света.

На борда на самолета е имало технически специалисти и офицери от Министерството на отбраната. Освен осмината шведи със самолета е летял и американски представител на Северноатлантическия алианс, но тази версия не е потвърдена.  

За шведските власти е било по-добре да заметат историята с изчезването на DC-3 и инцидентът с атака срещу „Каталина“ им идва като истински подарък. 

Горещ прием

Alex Nordstrom/Wikimedia Commons

От друга страна СССР, който отрича да има нещо общо с изчезването на самолета, е бил непосредствен виновник за това. Трябва да се отбележи, че „Хугин“ е бил свален, когато едва се е приближавал до границите на съветското въздушно пространство (отломки на самолета на открити през 2003 г. северно от остров Готланд).

В действителност в Съветския съюз са чакали „гарвана“ да долети. Москва е била добре осведомена за тайното военно сътрудничество, което след края на Втората световна война Швеция изгражда със САЩ и Великобритания. Срещу предоставяната от шведите разузнавателна информация НАТО ги е подсигурявал със съвременно техническо оборудване за нуждите на отбраната.

От 1948 г. в пределите на СССР редовно започват да се появяват разузнавателни самолети на ВВС на Швеция с монтирани на тях камери за снимки от въздуха и това предизвиква раздразнение и протести от страна на съветското ръководство. Всичко това води до случилото се на 12 юни 1952 година – DC-3, който майсторски избягва нарушение на границата, все пак е атакуван от МиГ-15 на летеца Григорий Осински. 

Подробностите по „делото Каталина“ стават известни в Швеция и в Русия чак 40 години след събитията, но властимащите си изясняват помежду нещата много по-рано. Още през 1956 г. Никита Хрушчов в конфиденциален разговор с премиера Таге Ерландер признава, че съветският МиГ е атакувал шведския самолет. Ерландер обаче решава да не споделя тази информация с гражданите на страната. 

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest