Общество

Защо СССР се сдобива с американския изтребител F-5 във Виетнам

Как държавите се снабдяват с оръжия на враговете си и ги използват у дома?

По време на войната във Виетнам съветското правителство успява да се сдобие с американски изтребител F-5.

Първоначално той е пленен през 1975 г. от северновиетнамските сили от военната база Биен Хоа, където е разположена 522-ра изтребителна ескадрила на военновъздушните сили. След това един от най-прочутите изтребители по онова време е прехвърлен в Съветския съюз, заедно с други военни машини, като част от военното сътрудничество за така наречената „оценка“. 

Какво правят с него съветските власти?

Alan Band/Fox Photos/Getty Images;’ Свободни източници

Самолетът F-5 е новост на оръжейния пазар и една от най-доминиращите „птици“ в небето по онова време.

Съветските ръководители решават да проведат редица тестове, за да видят как МиГ-21 (най-новият им изтребител по това време) ще се конкурира с американския самолет във въздушен бой. За тяхна изненада F-5 печели всеки симулиран въздушен бой и е приет от инженерите за по-добър от МиГ-21.  

Така че, за да си върнат предимството в небето, съветските инженери използват всички събрани данни за разработването на следващата серия изтребители – МиГ-23. 

„Пленяването на вражеското въоръжение и процесът на оценка са част от военното технологично разузнаване. То се провежда от всяка държава в света, когато търси нови технологии, видове оръжия и особено внимателно се вглежда дали в продукта има нови научни открития“, казва Леонид Ивашов, генерал-полковник в оставка и доктор на историческите науки.

Кога други държави са пленявали чужди оръжия?

МиГ-25

МиГ-25Сергей Скринников/Sputnik

Подобен случай се случва със съветския пилот Виктор Беленко, който през 1976 г. дезертира на Запад с чисто нов изтребител МиГ-25.

„Човекът решава да избяга от страната и да се приземи в Япония на чисто нов изтребител МиГ-25. След като американците получават самолета, те го разглобяват, за да тестват металните му сплави, [да разберат]как самолетът успява да стане най-бързият и най-маневреният изтребител в света по това време“, посочва експертът.

Според него подобни неща са се случили и при влизането на армиите в Германия през 1945 година. След Втората световна война съюзниците вземат от страната технологиите на първата в света балистична ракета FAU-2, схемите на най-съвременните танкови брони и двигатели и технологиите за ядрени бомби. 

„Веднъж се срещнах с един пенсиониран шеф на ЦРУ и той ми каза, че американците завиждали на компютрите, които Съветският съюз използвал на космодрума „Байконур“ през 60-те и 70-те години на миналия век. Тяхното разузнаване е положило много усилия, за да се сдобие с тези технологии навремето, но той не каза дали са успели в това“, отбелязва Ивашов.

Какви оръжия искат да получат военните днес?

„Охотник“Sputnik

В началото на 2010 г. Русия иска да се сдобие с технологии за безпилотни летателни апарати и купува различни видове дронове от Израел. По-късно тези технологии са внедрени в съвременните безпилотни летателни апарати „Охотник“ и „Орион“. А именно технологиите за безпилотни летателни апарати са тези, които Русия търси и днес.

„Американците, от своя страна, искат да разберат нашите технологии за хиперзвукови ракети и средствата за радиоелектронна война. Казано по-просто, как все още успяваме да „заслепим“ техните компютри и навигационни системи по време на сблъсъците в Сирия“, добавя Ивашов.  

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest