Общество

Защо СССР се отказва от най-мощния патрон за АКМ 7,62х39 мм?

АК с новите патрони 5,45х39 мм е можел да унищожава врагове на разстояние до 400 м и става един от най-поразяващите автомати в света.

Главният автомат в руската армия АКМ е създаден с мощния патрон 7,62х39 мм, който е можел да пробие тухлена стена от разстояние 100 метра. Само че в началото на 70-те се взема решение той да бъде изоставен в полза на нискоимпулсния междинен 5,45х39 мм. Защо?

Причините за подмяната на главния патрон за автомат в руската армия

Malis

„Първоначално концепцията за малък калибър с висока скорост в Русия беше проучена от известния инженер по конструиране на оръжия Владимир Фьодоров, който и проектира автомата „Фьодоров“. Мнозина смятат, че именно това е първата щурмова пушка. Според мен това е първата в историята бойна пушка, но не точно за нападение според сегашните понятия“, коментира пред Russia Beyond Владимир Онокой, руски специалист в отбранителната промишленост, инструктор по огнестрелно оръжие и оръжейник.

Така или иначе, важното е, че автоматът „Фьодоров“ използва малък калибър 6,5 мм и в известен смисъл изпреварва времето си с 50 години, посочва Онокой. За съжаление Втората световна буквално убива проекта.

„Руските конструктори на оръжие се обърнаха отново към идеята за малък калибър с висока скорост през 60-те. Вдъхновени от американския патрон 5,56×45 мм, те следваха същата концепция при разработването на патрона, който имаше по-малък откат, беше по-лек и следователно по-лесен за използване от войника. Освен това имаше и по-добра балистична траектория, което прави по-лесна стрелбата на дълги и междинни откоси. Новият калибър беше и по-ефективен при пробиване на бронежилетки поради по-високата скорост на лекия куршум“, отбеляза той.

Проектът се оказва успешен и през 1974-а нова щурмова пушка, наречена първоначално А-3, официално е приета на въоръжение под названието AK74 (6P20).Свободни източници

Ето поради какви причини е заменен този боеприпас. АКМ с калибър 7,62х39 мм е бил мощен, но откатът и разпръскването на куршумите при стрелба са били твърде големи и е било необходимо по-точно оръжие. Освен това ефективната далечина на поразяване или по-просто казано разстоянието, от което стрелецът със сигурност ще унищожи противника, е била 200-250 метра – тоест недостатъчна. Новият калибър 5,45х39 мм увеличава далечината на поразяване на автомата със 100 метра. И в крайна сметка е било необходимо да се намали теглото на автомата и неговия боен комплект (новият патрон и автоматът АК-74М с него стават по-леки и позволяват на боеца да носи четири заредени пълнителя повече).  

„При разработването на новия патрон конструкторите отчетоха опита на американците във Виетнам. Американците използваха подобен по показатели боеприпас 5,56х39 мм и обстрелваха противника с АК в ръцете от далечно разстояние. Нашите оръжейници отчетоха този опит при разработването на новото оръжие“, казва пред Russia Beyond сътрудник на силовите структури на РФ, пожелал да остане анонимен.  

И въпреки това само СССР преминава към този нов боеприпас. Други страни, които са въвели на въоръжение АКМ, продължават да използват патрона с калибър 7,62х39 мм. Сред тях са Индия, Пакистан, страните от Варшавския договор, африканските страни, отчасти Китай и много други. 

„Ако имаме операция в Близкия изток, ще вземем версия на АК с калибър 7,62х39 мм. Това е удобно, защото можеш да събереш боеприпасите от унищожените бойци именно с този калибър. Ако операцията е в Русия, то ние ще се отправим със сигурност с АК с патрони 5,45х39 мм“, допълва сътрудникът на подразделение на силовите структури.  

Обективни цифри

Свободни източници

Всеки патрон има своите обективни плюсове и минуси. Например теглото на патрона 7,62х39 е 16,2 грама, а на 5,45 – 10,3 грама. За сравнение: теглото на 240 патрона (боекомплект от осем пълнителя) 5,45 е с 1,4 кг по-малко, отколкото на същото количество патрони 7,62.

Теглото на патрона и далекобойността му при запазване на поразяващите му характеристики при 5,45 се увеличава със 100 метра и при това значително се намалява импулсът на откат на автомата.

Само че пробивните свойства на 5,45 са по-слаби, отколкото на 7,62. При това с патрона 5,45 значително се увеличава вероятността от рикошет от препятствието.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest