Общество

Защо СССР изпраща в космоса кучета, а не маймуни?

Експериментите с животни в космоса започват в Съветския съюз и САЩ по едно и също време – през 1940-те години.

Маймуните се смятат за по-близки до човека в много отношения. Точно поради тази причина изборът на американците пада върху тях. Макакът резус Алберт е първият, който лети с ракета през 1948 година.

В СССР също оглеждат маймуните. Д-р Олег Газенко, един от главните учени на космическата програма, дори посещава цирк с наблюдателна цел. Там разбира, че ще има много проблеми с маймуните. Те са по-малко емоционално стабилни, имат нервни сривове и проявяват агресия. В Съединените щати се борят с това като поставят животното в състояние на наркотично опиянение. В СССР изборът все пак пада върху кучетата и то точно на бездомните.

„Всичко е много лесно обяснимо: те (мелезите) са изключително съобразителни, непретенциозни. Като никое чистокръвно куче оценяват доброто отношение към тях“, обяснява Газенко.

През цялата история СССР пуска 51 кучета на ракети, като 12 от тях не оцеляват при полетите.

В крайна сметка опитите с маймуни също са сполучливи, но много по-късно, едва през 1980-те. Съветската програма „Бион“ успешно изтрелва в космоса 12 маймуни, но последната, наречена Мултик, умира след приземяване и е решено програмата да бъде закрита.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest