Защо скала в Централна Австралия е кръстена на дъщерята на руски император?

Един от най-високите върхове на континента се нарича връх Олга на името на дъщерята на Николай I.

Огромна червена скала в националния парк Улуру-Ката Тюта в Австралия, видима отдалеч, е свещено място за коренното население и е символ на континента. Изненадващо, най-високият от 36-те му върха получи руското име Олга – в чест на дъщерята на Николай I.

Кралица Олга

Олга Николаевна

Олга НиколаевнаПубличен домейн

Олга Николаевна е родена в Санкт Петербург през 1822 г. и е третата дъщеря в семейството на император Николай I и Александра Федоровна, които идват от кралския дом на Хоенцолерн.

Тя получава отлично образование, обича да рисува, знае няколко езика (неин учител е известният поет Василий Жуковски) и е много привлекателна, което я превръща в една от най-желаните булки в Европа. И все пак не бърза да се омъжва, отказвайки едно предложение за брак след друго. Олга споделя, че ѝ харесва да бъде неомъжена.Олга и Карл

Олга и КарлПубличен домейн

Запознава се с бъдещия си съпруг, престолонаследника Карл от Вюртемберг, в италианския град Палермо, където е на почивка с майка си. По това време Олга е почти на 24, а Карл на 25. Те са втори братовчеди, споделяйки общ прадядо.

През лятото на 1846 г. се женят в Петерхоф, прекарват там медения си месец и след това пътуват до родния град на Карл – Щутгарт, столицата на Вюртемберг. Карл става крал на Вюртемберг през 1864 г., а Олга поема титлата кралица.

Те прекарват 45 години заедно и въпреки че нямат деца, съвременниците им припомнят в мемоарите си, че кралската двойка се радва на много щастлив брак. Карл умира през 1891 г., а Олга година след това.

Как Австралия се вписва в историята?

Фердинанд Мюлер

Фердинанд МюлерПубличен домейн

Но нека се върнем в Австралия. В края на XIX в. континентът започва активно да се изследва от европейците. Един от тях е лекарят и ботаник Фердинанд Мюлер (1825-1896). Родом от Росток в Германия, той е запален по естествознанието и на 23-годишна възраст вече е получил докторска степен по философия за дисертация за растенията в Германия.

В Австралия изучава алпийски растения, класифицирайки около 2000 вида флора, основава Националния хербариум на Виктория (действащ и до днес) и става директор на Кралските ботанически градини в Мелбърн. С две думи, той е влиятелен и уважаван както в Германия, така и в Австралия.

През 1871 г. Мюлер получава титлата барон от кралица Олга – като част от разпределение на почести за отбелязване на 25-годишнината от брака на Олга и Карл.парк Улуру-Ката Тюта

парк Улуру-Ката ТютаGlobal Look Press

През 1872 г. местният изследовател Ърнест Джайлс открива групата скални образувания Ката Тюта (името означава „много глави“ на аборигенския език) дълбоко в континента и казва на Мюлер какво е намерил. По заповед на барона – в знак на благодарност към Олга за титлата му – най-високият от върховете (1066 м над морското равнище) е кръстен в нейна чест.

Днес върхът е известен с двойното име Ката Тюта/връх Олга, или просто връх Олга.

Групата от скали с 36 върха и зоната около тях са част от националния парк Улуру-Ката Тюта. През 1987 г. паркът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство поради редките си видове растения и животни.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest