Общество

Защо Санкт Петербург някога е наричан Ленинград

Съветските лидери искат да отрекат руското имперско минало, така че решават да прекръстят града в чест на мъжа, който е двигател на Болшевишката революция.

Това обаче не е единственият случай, в който градът сменя името си.

AlexKazachok2/Getty Images

Питер, градът на Нева, Северната столица, Културната столица, Венеция на Нева, Северната Палмира, Градът на трите революции… Санкт Петербург има много прозвища, които отразяват неговото величие, въпреки сравнително крехката му възраст – едва малко над 300 години. Основан през 1703 г., през историята си градът сменя няколко официални имена.

Градът на Св. Петър

Свободни източници

Петър Велики е първият руски управник, оценил Европа и нейния напредък – той пътува из Англия, Нидерландия, Австрия и други държави. Там той вижда и изучава корабостроителството и военноморските науки, както и обичаите и облеклото на кралските дворове.

След като основава своята нова столица в блато в делтата на р. Нева в руския Север, Петър иска да се сближи с шведските си съседи – и с Европа като цяло. В прочутата си поема „Медният конник“ поетът Александър Пушкин пише, че императорът иска да отвори „прозорец към Европа“ и да получи достъп до Балтийско море.

А. Шарлеман

За да затвърди намерението си, Петър дава на града едно от възможно „най-европейските“ имена. Титлата отдава чест на Св. апостол Петър, който императорът смята за свой собствен небесен покровител. Тъй като Петър Велики е почитател на Холандия, той първо кръщава града „Санкт Питер Бург“ по холандски маниер. Именно от тези времена датира навикът на хората да наричат града накратко „Питер“ – име, което си остава популярно и до днес.

Константин Маковски

През 1724 г. обаче официалният вестник „Ведомости“ започва да нарича града Санкт Петербург, което е по-разпространено название сред немците, които в онези години живеят и строят града и служат в двора на Петър.

aapsky/Getty Images

Градът бързо започва да се асоциира със своя основател, а не със Св. Петър. В различни свои произведения Пушкин го нарича „великото творение на Петър“ и „градът на Петър“.

Завой към руската природа

SergeyVButorin/Getty Images

Два века по-късно градът за първи път сменя името си. През 1914 г. Русия се включва в Първата световна война, а Германия е основният ѝ враг. Император Николай II решава да се отърве от „немското“ име на града и заповядва то да бъде променено на „Петроград“, което буквално означава „градът на Петър“, но по руски.

Революционен град

„Превземането на Зимния дворец“. Сцена от филма „Октомври“МАММ/МДФ/russiainphoto.ru/

Местните все още не са свикнали с новото име, когато, 10 години по-късно, то отново е променено! Градът е люлката на Болшевишката революция, но през Гражданската война той губи статута си на столица, защото правителството решава да се премести в Москва.

През 1924 г., пет дни след смъртта на съветския лидер Владимир Ленин, градският съвет на Петроград решава да промени името на града на Ленинград. Въпросът е обсъден на Втория Общоруски конгрес на съветите…, който, както може да се очаква, ратифицира промяната.

През 70 години на съветско управление всички в Русия и извън нея свикват да наричат града Ленинград. Например нацистката блокада на града през Втората световна война е известна като „Обсадата на Ленинград“, но не и като „Обсадата на Петербург“.

МАММ/МДФ/russiainphoto.ru/

Ленинградските поети пишат много стихотворения, посветени на родния им град и смелостта на жителите му.

От 1924 г. името на революционерския лидер се появява навсякъде в СССР и оттогава във всеки руски град има или улица, или площад, кръстени на Ленин. В Москва има проспект с името на Ленин и проспект, носещ името на Ленинград! Това е кошмар за неопитните шофьори.

Съветските власти обичат да кръщават градове на известни болшевики: Калининград, Сталинград, Димитровград и много други подобни имена се появяват през XX век. Някои се променят през 1990-те, но много остават.

Обратно към корените

Всеволод Тарасевич/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru/

През 1991 г., след разпадането на СССР, е напълно логично и символично името на града да бъде променено. Местните власти провеждат обществено допитване и повече от половината граждани подкрепят инициативата градът да върне историческото си име Санкт Петербург.

Всеволод Тарасевич/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru/

Обаче в имената на много организации за известно време се запазва думата „Ленинград“, а регионът около Санкт Петербург все още е известен като „Ленинградска област“, тъй като местните жители в крайна сметка гласуват това наименование да не бъде променяно (най-вероятно, за да избегнат бюрократичните проблеми около смяната на официалните документи). Много хора от по-старото поколение все още понякога наричат града Ленинград – просто по навик.

Всеволод Тарасевич/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru/

Една от най-популярните руски поп-рок банди от града се нарича – познахте, „Ленинград“. В едно от най-известните ѝ парчета вокалистът Сергей Шнуров пее, че вероятно е бил пиян, защото не помни кога се е „преместил“ в Санкт Петербург. „Днес адресът ми е Ленинград-СПб точка РУ“, пее той, като смесва съветското минало с руското настояще – и рекламира собствения сайт на бандата (който обаче не е актуализиран от 2002 година).

Всеволод Тарасевич/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru/

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest