Общество

Защо руснаците украсяват прозорците с резбовани орнаменти?

Древното изкуство на дърворезбата може да разкаже много за собствениците на дома: от материалното им богатство до политическите им убеждения.

Ако някога сте били в руско село, вероятно сте забелязали, че всички прозорци на традиционните дървени къщи задължително са украсени с резбовани елементи – наличники (бел. ред. украшение около врати или прозорци). Те са толкова красиви, че не можете да свалите поглед от тях! Оказва се обаче, че тези елементи се правят не само за красота.

Европейска архитектура в руската реалност

nalichniki.com

Украшенията имат 2 основни функции – една чисто практична: те трябва да запълват пространството между рамката на прозореца и дървените стени, така че вятърът да не духа през дупките; а втората – декоративна: тя трябва да украсяват сградите, като отличават прозорците им. Дълго време тази функция бива водеща.nalichniki.com

„Първоначално рамките се считат за елемент от каменната архитектура на Европа, която идва в Русия, когато започват да канят италиански архитекти“, казва фотографът Иван Хафизов, основател на виртуалния музей Nalichniki.com. От 2007 г. той обикаля страната в търсене на най-интересните первази. „Една от първите руски сгради с каменни плочи е била църквата ‘Възнесение’ в Коломенское и камбанарията на Иван Велики в Кремъл – това е началото на XVI век“.Църквата

Църквата „Възнесение“ в КоломенскоеLegion Media

Дървените рамки се появяват по-късно, около XVII век, заедно с разпространението на стъклените прозорци в Русия. Преди това прозорците са много малки и се затварят с резета, за да не излиза топлината. Всъщност колкото повече прозорци има в къщата, толкова по-богат е собственикът. Като се започне от Петър I, производството на стъкло се развива в страната в домовете на заможните хора, а след това и на селяните, и постепенно прозорците се появяват в съвременния си вид. Пространството между рамката и стените запушвали с груби тъкани, а след това започнали да ги покриват с дървени греди.nalichniki.com

Най-вероятно селяните видели рамките в болярските и благородните къщи, но тъй като камъкът бил много скъп материал, те просто копирали същите орнаментите на дърво, обяснява Иван. „Може да се каже, че това е прехвърляне на европейската архитектура върху руските реалности“.

Къде са най-красивите рамки в Русия?

Томск

Томскnalichniki.com

Отначало рамките украсявали къщите според италианските канони: по краищата арка, а в средата триъгълник. След това навсякъде започват да се правят идентични рамки. Италианската традиция може да се проследи само по къщите от началото на XIX-XX век в град Севск, област Брянск.

В южната част на Русия, в допълнение към рамките, правят и рисувани или резбовани капаци. Това, разбира се, е свързано с големия брой слънчеви дни.nalichniki.com

Иван препоръчва да се търсят най-умелите дърворезби в сибирските градове и села. „Сибир е нашата Аляска, регион за добив на злато, където хората се отправяли, за да печелят пари“, обяснява той. И те поръчвали майстори от Санкт Петербург. Там има огромни имения, с прозорци два пъти по-големи от обикновените и рамки с причудливи дизайни. „Нещо повече, в Сибир не е имало недостиг на материал: за рамките е по-добре да се използват смолисти иглолистни дървета“.Брянска област

Брянска областnalichniki.com

В Сибир и Нижни Новгород e разпространена глухата дърворезба, тоест релефни модели. В други региони обаче по-често се среща изпилената резба, при която дъската се пили и се получава ефектът на дантелата. Много интересни дантелени резби са запазени днес в Бурятия, Удмуртия, Чувашия, Татарстан, в близките до Москва Гуслици, Талдом и Кимрах.

Какво означават украшенията на рамките?

В работилницата на Салтиков

В работилницата на СалтиковЛичен архив

Ако погледнете отблизо, на рамките можете да видите както цветя, така и къдрици, и звезди, и птици. Някои смятат рамките за талисмани, но Иван казва, че първото споменаване за това се появява едва през 80-те години на миналия век. Самите рамки били много сходни в различните региони, в които живеели хора от различни вероизповедания. Самите резбари вярват, че тези орнаменти имат декоративна функция.

„В старите времена рамки се правят от кооперативи, които взаимстват модели един от друг, и ги разпространяват в цялата страна“, казва Александър Салтиков, майстор дърводелец от Москва.

Орнаментите се предават от поколение на поколение, а майсторите търсят вдъхновение в най-ежедневните неща – от бродерии, тапети, опаковки от сапун или масло. В крайна сметка селяните нямали архитектурни списания.

В съветско време се появяват платформи със сърпове, чукове и портрети на Сталин. Днес всеки твори както може.nalichniki.com

В село Навашино, Нижегородска област, Иван намира къща, украсена с църковна символика, а в Перм – такива с видовете бои от картите за игра. (Снимка от тези места)

„Днес ние комбинираме различни елементи и стилове, от модерен до класически“, казва Александър. „Сега хората проявяват голям интерес към творчеството. На моите занаятчийски класове идват хора, които искат сами да възстановят старите селски платформи или да направят нови за домовете си, дори ако от практическа гледна точка това не е необходимо“.

автор:

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest