Общество

Защо руснаците свирят на… лъжици?

Лъжиците са полезни не само в кухнята и в трапезарията, но и за възпроизвеждане на музика, очевидно. Както и други домашни потреби.

Музиката, базирана на възпроизвеждането на определен ритъм, най-общо казано, е често срещана за много народи: някои използват ръцете си, други – чинии, пръчки или барабани. За славяните обикновените дървени лъжици се превръщат в един такъв перкусионен инструмент, който се използва както за забавление, така и при ритуали или лов, където са необходими ритъм и темпо.Legion Media

Лъжици на сцената

Не е известно точно кога славяните започват да използват лъжици като музикален инструмент, но първите споменавания на селяни, които свирят на лъжици, се появяват през XVIII век. Отначало хората използват същите лъжици като и за храна, а след известно време започват да правят инструменти специално за музика и започват да се различават от обикновените кухненски прибори.

През XIX в. руските селяни получават нов музикален инструмент – акордеона, и заедно с него възникват популярни руски народни състави. След това се оказва, че лъжиците са много подходящи за подобни изпълнения. Човек може да изсвири страхотни сола под съпровода на акордеон и бързите манипулации с ръце, добавени към театралното представление.

През 1908 г. в руския музикален вестник в Санкт Петербург публикуват първото научно изследване за лъжиците в народното изкуство. Той подробно описва методите на свирене, които са били популярни по онова време.

Как се свири на лъжици

Legion Media

Традиционно музикалните лъжици трябва да бъдат изработени от дърво и понякога украсени с камбанки. Обикновено всеки изпълнител свири с три лъжици: две се стискат между пръстите на едната ръка, а третата се взема в другата ръка и се удря по тях, като по наковалня. Така се прави „плъзгащ“ удар по лъжиците, което създава интересен звук.https://www.youtube.com/embed/NeLKB2XuNSs

Ето едно по-трудно ниво: три лъжици в едната ръка, четвъртата (ударна) в другата и петата е… прикрепена към крак! Понякога музикантът има няколко лъжици с различни размери на двата крака (а понякога по целите крака), които издават различни звуци.https://www.youtube.com/embed/bBxwlBsTyOI

Доскоро нямаше записи или ноти с музика, изпълнявана с лъжици, докато ложкарите (музиканти, които свирят на лъжица, ложки на руски) просто не бяха включени в руските фолклорни групи.

Преди това мелодиите зависеха само от въображението и виртуозността на изпълнителя и тези умения се предаваха от поколение на поколение.

Кой свири на лъжици днес?

Свиренето на лъжици развива фината моторика, ухото за музика и чувството за ритъм, така че тези инструменти често се преподават на деца в детските градини и училищата. Твърди се, че дори бившият президент на Русия Борис Елцин е бил майстор на лъжица.

Днес освен руски народни оркестри има и ансамбли на ложкари. Те използват лъжици, декорирани в традиционни занаятчийски стилове и често използват специални столове, на които седят и бият в ритъм. Някои изпълнители също използват метални и пластмасови лъжици с различни форми.

И свирят не само народни мелодии, но и по-съвременни неща.https://www.youtube.com/embed/Sy35bSgK8sM

Дори като това!https://www.youtube.com/embed/c7vAD2NVlTI

Между другото, славянските народи извличат звуци не само от лъжици, но като цяло от различни домакински съдове. Музика се прави на тигани, тенджери – и триони! На вас кое ви харесва?https://www.youtube.com/embed/LYLkt3yW0OY

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest