Защо руснаците празнуват Нова година два пъти?

След почти 11 дни на празници руснаците имат друга причина да гръмнат шампанското – старата Нова година. Чакайте, какво? Да, най-известният оксиморон в руския живот е символичен рубикон, което означава, че вече сме приключили напълно както с предходната година, така и с новогодишните празници.

Старата Нова година не е официален празник. До това време вече има достатъчно почивни дни за руснаците – почти единадесет дни за празнуване на Нова година и православната Коледа. Но по някаква причина 13-14 януари отново е празник.

Защо „се появява“ старата Нова година 

ОМСК, РУСИЯ - 23 ДЕКЕМВРИ 2016: Възрастна жена украсява коледно дърво, докато гледа на живо речта на Владимир Путин в дома за стари хора в Нежински.

ОМСК, РУСИЯ – 23 ДЕКЕМВРИ 2016: Възрастна жена украсява коледно дърво, докато гледа на живо речта на Владимир Путин в дома за стари хора в Нежински.Дмитрий Феоктистов/TASS

Както при повечето руски празници, традицията се появява след Революцията от 1917 година. Болшевиките преминават към григорианския календар и всички дати се местят с 13 дни напред. И така, 1 януари всъщност става 14 януари. Но по-важното – Коледа се мести от 25 декември на 7 януари.

Руснаците просто не могат да свикнат с факта, че Коледа от този момент нататък ще се празнува СЛЕД Нова година, а не преди нея, както обикновено. В практически смисъл това означава, че в истинската новогодишна нощ на 31 декември православните руснаци всъщност не могат да празнуват, защото все още постят и не могат да пият алкохол или да ядат празнична патица (или каквато и да е салата с месо, яйца и т.н.).

И така, що се отнася до забавлението в живота им, православните руснаци решават да организират неофициално тържество – което съвпада с датите на стария календар. Сега Православната църква официално отбелязва Обрезание Господне на 14 януари.

Какво означава старата Нова година за руснаците

Михаил Фумичев/Sputnik

Тъй като тази нова „традиция“ става популярна, тя губи своя религиозен компонент, но дава на руснаците още една причина отново да вдигат тостове.

Феноменът Стара Нова година е отразен и в изкуството. Има успешна постановка на пиесата на Михаил Рощин „Старата Нова година“ в Московския художествен театър и след това филм, базиран на представлението.

Известният съветски поет Андрей Вознесенски пише стихотворение, озаглавено „Старата Нова година“, в което нарича периода от 1 до 13 януари „пропаст между времената“.

Ето видеоклип към това стихотворение, композиран и заснет от Стас Намин през 1980-те. https://www.youtube.com/embed/U12QwzmOFT4

Вознесенски също пише в поемата си, че от 1 до 13 януари хората се обаждат на стари приятели. Това е странно, сякаш сте истински заети на 1 януари (макар че кой всъщност е?), но все още може да поздравите всеки до 13 януари и никой няма да се обиди.

Старата Нова година е причина да си спомните как сте празнували Нова година и абсолютния край на празниците. От този момент нататък мислите на всички хора най-накрая се превключват към работата и ежедневието.

След 14 януари руснаците обикновено започват да развалят новогодишното си дърво, да поставят декорациите и играчките обратно в кутиите им и да съхраняват всичко това на най-отдалечените прашни рафтове. Сега този ден не означава толкова много за хората и те нямат толкова богата трапеза, както в новогодишната нощ, но все пак могат просто да изпият чаша и да се сбогуват с празничната феерия и да кажат последно сбогом на старата година! Наздраве!

автор:

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest