Общество

Защо руснаците построяват ботаническа градина в Арктика?

В подножието на заснежения планински масив Хибини в Мурманска област растат смокини, агаве и дори кафе.

Далече-далече в северната част на Русия, където цари вечен студ, а зимата настъпва още в края на септември, се намира един от най-удивителните научни институти в света. Това е полярно-алпийската ботаническа градина. Тук е събрана огромна колекция и от местни растения, и от истински тропически дървета и цветя. Как тези растения оцеляват в такъв суров климат?

Татяна Другова/ПАБСИ

Най-старата арктическа градина

В целия свят днес има само три ботанически градини отвъд Полярния кръг: двете други са в Норвегия и Исландия, но руската е най-старата от тях. Полярно-алпийската ботаническа градина-институт (ПАБСИ) се намира на 7 км от град Кировск в Мурманска област и е открита на 26 август 1931 г. по проект на учения Николай Аврорин. Той прекарва дълго време в научни експедиции, при които събира образци на растения от различни страни, а през 1960-те помага и да бъде създадена ботническа градина в Якутск, който е най-големият град във вечната замръзналост. Ботаническата градина на склоновете на Хибините той нарича в статии „северния преден пост на съветската ботаника“. Ученият се интересува основно от търсенето на нови северни растения и от аклиматизацията на видове, които са непривични за тези ширини. 

Николай Аврорин

Николай АвроринПАБСИ

Първоначално проектът изглежда истинска утопия, но Аврорин успява да постигне своето и получава финансиране за закупуването на ценни растения по целия свят.

Николай Аврорин

Николай АвроринПАБСИ

Работата на ботаниците продължава дори по време на Великата отечествена война: тук се отглеждат лекарствени растения за войниците от Червената армия, а също се научават да отделят глюкоза от лишеи и дори започват неголямо производство. 

Разходка по Хибините

Светлана Серебрянская/ПАБСИ

Ботаническата градина е направена така, че посетителят свободно да се движи по територията ѝ и да изучава растения от различни географски ширини. Когато се разхождаш по екологичната пътека, можеш да се запознаеш с удивителното многообразие на лишеите, мъховете и цветята на Арктика. Оказва се, че видовете им са над 300! А освен това можеш да видиш със собствените си очи как се сменят тундрата, горската тундра и тайгата: за растенията на Хибините е характерно, че те са на пояси или с други думи на една или друга височина са разположени растения от определени видове. Колкото по-висок е поясът, толкова по-причудливи са растенията, които познаваш – стволовете на дърветата са огънати от ветровете, малобройните храсти отчаяно са се вкопчили за каменистата почва, за да оцеляват. 

Бреза, огъната от северните ветрове

Бреза, огъната от северните ветровеМинкевич/Sputnik

Маршрутът започва на брега на река Вудъяврйок (на езика на саамите името ѝ означава „река на планинското езеро“), покрай ледниковото езеро и планинския склон до наблюдателната площадка, откъдето се открива невероятна гледка към града. 

Татяна Другова/ПАБСИ

Отделно са разположени участъците „Алтай“ и „Сибир“ с различни видове борове, които са докарани в Кировск.

На няколко километра от градината в град Апатити се намира дендрариумът на института, където са събрани високопланински растения. 

През лятото територията на ботаническота градина (а това са около 1,6 хектара) се покрива от невероятно красиви цветя, докарани от целия свят. Сътрудниците на института се занимават именно с „опитомяването“ на растенията в Арктика.

Татяна Другова/ПАБСИ

„Жителите на градовете в Мурманска област рядко обръщат внимание на това, че някои от обкръжаващите ги дървета, храсти и красиво цъфтящи растения в лехите не се срещат в естествената природа на района“, разказват учени. „Нашите паркове, вътрешни дворове и алеи са нагледният резултат от многогодишната работа на ПАБСИ по озеленяването на градовете. Почти всички видове и сортове, които са посадени тук още по времето на СССР, са докарани в ботаническата градина от по-южни райони и са преминали многогодишна аклиматизация“. 

Освен това кировските ботаници постоянно търсят нови видове растения най-вече в северните ширини – в Карелия, Сибир, Урал и Далечния изток.

Тропиците в Арктика

Семьон Майстерман, Анатоли Морковкин/ТАСС

В ботаническата градина можеш да се окажеш и в най-истинските тропици – екзотични растения за тази местност растат прекрасно в парниците. Представяш ли си какви усилия са необходими, за да отглеждаш в Заполярието растения, които са свикнали да виреят на топло и на слънце? Необходима им е дълга светла част на деня, а не полярна нощ, плодородна почва, а не вечна замръзналост, както и определена температура и влажност. 

Светлана Серебрянская/ПАБСИ

Към днешна дата тук има над 700 образеца на растения, докарани от топлите страни. Те са засадени според техния климатичен пояс: африкански, американски, средизимноморски и  азиатски. В Кировск расте мексиканско агаве, африканското цвете кринум, финикова палма, големи тропически папрати и кактуси. А арабското кафеено дърво наистина ражда плодове! 

ПАБСИ

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest