Общество

Защо руснаците откриват огромен битак в столичен кремъл?

Ако искате да се върнете 50 години назад и да разгледате любимите мебели и дрехи на съветските граждани, това е точното място, където всичките ви антикварни мечти могат да се сбъднат.

Анна Сорокина

Освен известния Московски Кремъл на Червения площад, в руската столица има още един. Той се намира извън центъра на града, в жилищния квартал Измайлово.

Анна Сорокина

Отдалеч прилича на емблематична руска народна постройка, сякаш оживяла от славянските приказки. Високи белокаменни стени, цветни покриви, дървени тереми – трудно е да се повярва, но цялото това великолепие е построено едва в началото на 2000-те години.

Честно казано, това не е истински кремъл – той е „изкуствен“. Нищо подобно не е съществувало в руската история. Целият комплекс е построен буквално с вдъхновение от руските приказки и легенди. Това обаче не омаловажава достойнствата му в очите на много туристи и жители на града.

Дария Соколова

А главната изненада очаква посетителите вътре: Измайловският кремъл първоначално е бил замислен като културно-развлекателен комплекс с музеи, вернисаж и работилници, където посетителите могат да практикуват руски занаяти. Да, там наистина има няколко музея (например музей на хляба). Има и занаятчийски галерии със сувенири и майсторски класове, а също така и доста голямо пространство, където художници продават своите произведения. Но всичко това остава в сянката на основната забележителност на Измайловския кремъл – битака и антикварния пазар.

Анна Сорокина

Буквално на всеки свободен ъгъл се продават старинни предмети. Парадоксално е, че заобиколени от древни руски градски пейзажи можете да намерите най-големите колекции от съветски артефакти. Вероятно на никой друг пазар няма толкова много бюстове на Владимир Ленин и олимпийски мечки „Мишка“ от 1980 година!

Дария Соколова

На входа, направо на земята, бабушки и дедушки продават стари чанти и куфари, които изглеждат така, сякаш са преживели революцията от 1917 година. Между тях се срещат часовници, пластмасови кукли и, разбира се, безкрайно много порцеланови съдове – накратко, всичко, за което хората някога са се редили на опашка, а днес събира прах в шкафовете им.

Дария Соколова

Изкачвайки се по стълбите, можете да видите как точно под кулите със стенописи стотици хора са разположили маси и са седнали на пластмасови столове, рекламирайки своите стоки. Има цял павилион с винилови плочи, който никой любител на музиката няма да пропусне. Искате съветска версия на Abba или The Beatles? Или може би рядък запис на Queen? Колекционерите разполагат и със съветски рок музиканти, записи на оркестри за класическа музика и световни поп хитове.

Дария Соколова

Във вътрешността на дървените имения са разположени дълги маси, покрити със стари вестници. Там се продават лични вещи: дамски козметични чанти, грижливо бродирани дантелени салфетки и домашни мъниста. Дрехи от всякакъв вид са окачени точно между „зъбите“ на кремълските стени на най-обикновени въжета и всичко това изглежда грандиозно. Представете си, че някой окачва дрехите си да съхнат в средновековен замък!

Анна Сорокина

Има обаче и истински антики за ценители: статуетки за бижута, автентични колела за предене и играчки от плат, които със сигурност са поне на половин век. Има и копия (а може би не само копия) на монети от различни епохи. Формално антикварната част на пазара е отделена от битака с дървен мост, но всъщност просто се разхождате от един павилион до друг, докато разглеждате всевъзможни необичайни предмети.

Дария Соколова

Сред лежерно разхождащите се московчани и туристи има и истински колекционери – те имат свои любими места, където намират нови предмети. Нумизматите заобикалят шатрите с монети и се допитват до продавачите, за да намерят желаната находка. Любителите на редки съветски играчки жадно търсят нови попълнения за колекциите си. Цените в този случай са обект на пазарлък. Някой ще вземе цяла чанта с антикварни бижута за 20 евро, а друг ще плати равностойността на 2000 евро за старинна шевна машина.

Анна Сорокина

Пазарът в Измайловския кремъл е отворен през уикендите от 9 до 17 часа. Според професионалистите обаче, ако наистина искате да намерите нещо стойностно, най-добре е да пристигнете на откриването. Разбира се, не сте длъжни да купувате нищо и можете просто да се разхождате, удивлявайки се на този открит музей на древността край крепостните стени!

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest