Защо руснаците от древни времена строят кули?

Те строят тези високи структури за живеене от преди хиляди години, а стотици от тях все още са непокътнати.

Ингуши, чеченци и вайнахи – хората в Северен Кавказ (част от Руската федерация) вероятно са първите, които започват да строят кули – дори преди Христа. А по-късно, около XIII-XVI в., се наблюдава възраждане в културата на кулите.

Кули в ингушския град Ний
Кули в ингушския град НийТимур Агиров (CC BY-SA 4.0)

Ингушските села имат големи правоъгълни кули за живеене и високи такива за отбрана. Ингушските, вайнашските и чеченските здания се различават в архитектурен план, макар и не силно. Камъните са лепени с варов разтвор, но някога използват и сух стек.

Сергей Фомин/Global Look Press

Ингушите имат стриктни правила за строежа на този тип сгради. Кулата трябва да бъде завършена за 365 дни! И всяко заможно семейство в селото е длъжно да построи такава.

Тимур Агиров (CC BY-SA 4.0)

Кулите са с височина от 10-12 м, като на първото ниво се разполагат конюшни и краварници. Подовете и таваните са дървени. Второто ниво е самото жилище. Горният етаж е „за гости“, но може да се ползва и за отбрана.

Legion Media

Нещото, което прилича на тераса, всъщност е отбранителна точка. Тези „балкони“ нямат подове и се използват за търкаляне на камъни и изливане на горещи течности над нападателите. А каменните огради на „балконите“ защитават отбранителните позиции от вражеските стрели.

Тимур Агиров (CC BY-SA 4.0)

Местността „Вовнушки“ е най-известното място с ингушски кули. Тези са предназначени предимно за отбрана, но вътре живеят и семейства.

Legion Media

Селата с кули са близо едно до друго, така че високите постройки могат да се ползват за комуникация чрез сигнални огньове. Така всички съседни населени места бързо могат да бъдат информирани за приближаването на врага.

Александър Поляков/Sputnik

Ингушите вярват, че кулите олицетворяват националния им дух и стремежа към красотата. Всяка кула носи духовните символи на своите строители и на семействата, финансирали изграждането им.

Вячеслав Аргенберг/vascoplanet.com

Има още около 30 ингушски кули, които за момента не са добре изучени.

Саид Царнаев/Sputnik

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: www.bg.rbth.com

Pin It on Pinterest