Общество

Защо руснаците обичат Русия?

По-голямата част от руснаците изпитват дълбока обич към Родината си. Понякога обаче им е трудно да обяснят защо.

Руснаците знаят много стихове и истории за любовта към Родината. Всяка година от съветски времена (поне) насам руските ученици пишат есета на тази тема, докато възрастните споделят мнението си за патриотизма в анкети. Според Всеруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) през 2018 г., 92% от руснаците се считат за патриоти. Мнозина отбелязват, че това не означава, че човек не забелязва недостатъците на своята страна, а просто трябва да я обича такава, каквато е. Попитахме някои руснаци за какво точно обичат родината си.

Фантастична природа

Getty Images

„Обичам Родината си заради нашите пейзажи, прекрасната природа, Сибир – има нещо специално в нея, нали?“, казва Мария от Москва. Невъзможно е да не се съглася! По света има много красиви места, но къде другаде можете да видите безкрайни гори като в региона на Алтай, студените, но романтични пясъчни дюни на Балтийския регион, вечните  ледници и незамръзващите езера на Якутия, внушителните и величествени планини на Кавказ или ледените пещери на Урал? Всички тези вълшебни места се намират само в една страна и това е валидна причина, за да я обичате.

„Дори животните тук са много местни: лисици, мечки, а не някакви екзотични лъвове или нещо подобно!“, казва Мария. Русия очевидно не е родината на лъвовете, но в нея се среща най-северният тигър в света – амурският тигър, снежният леопард, който не се страхува от минусови условия, и брутално изглеждащият саблезъб елен (който, всъщност, е много питомен), който пребивава в планините на Алтай, както и много други редки животни.

Великолепната Москва  

Legion Media

„Що се отнася до мен, аз обичам Русия заради Москва“, казва Юлия, която се мести там от Нижни Новгород и сега счита както родното си място, така и столицата на страната за сърцето на Родината. Михаил, който израства в центъра на Москва, казва, че за него родината му е в старите платна на Арбат и Замоскворечието. Има толкова много причини да обичате Москва! Архитектура от различни стилове и епохи, най-великолепното метро в света, украсено с мозайки и мрамор, безброй ресторанти с кухни от цялото земно кълбо и, разбира се, обитатели с 24/7 енергия. Вярно е, че Москва никога не спи. Освен това в Русия има и други красиви градове: Санкт-Петербург, Казан, Екатеринбург, Владивосток – всички те са достойни да вземат частица от сърцето ви!

Душевни хора

Getty Images

„Обичам родината си заради хората“, казва Валентина от Санкт Петербург. „Не само заради близките ми хора, но и от други хора, които срещам в живота си – понякога те са просто прекрасни. Имаме много умни и душевни хора, които никога не те оставят да скучаеш!“

За руснаците концепцията за душевност е много важна – много писатели, художници и дори политици обсъждат „загадъчната руска душа“. Когато видите руснаци за първи път, те често изглеждат студени и дори сурови, но всичко се променя, когато станете малко по-близки с тях. Руснаците ценят приятелството, лоялността, семейството и винаги с отворени обятия посрещат гости (това включва концепцията за руското гостоприемство. „Тук се чувствам щастлива“, казва София от Москва. „Аз обичам родината си за атмосферата на доброта“.

Докато пътешестват в Русия, чуждестранните туристи често отбелязват, че дори местният да не разбира езика им, той все пак ще търси начин да помогне. Какво гостоприемство!

Усещането за дом

Getty Images

Основната причина, с която руснаците обясняват любовта си към родината, е, че това е мястото, което наистина могат да нарекат дом. „Родена съм и израснах тук, семейството ми е тук, любимите ми места и хора с подобен манталитет и ценности са тук“, казва Дария от Москва.

„Обичам Родината си, защото не можеш да разбереш Русия с ума си“, казва Тамара от Московска област, като цитира стихотворение на Фьодор Тютчев („Русия с ум не мож’ я осъзна… в Русия може само да се вярва“). Най-вече те я обичат заради усещането за дом. Абсолютно нищо не може да се сравни с това усещане. „Връщам се в моя град и съм вкъщи, в Родината си. Виждам как ясенът от детството ми цъфти, брезите шумолят, липите миришат и дори местните алкохолици все още седят на едно и също място! И знам, че всичко е наред.“

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest