Защо руснаците имат 11 неработни дни през януари?

След Нова година руснаците имат още 8-11 дни официални празници, през които да ядат, пият, да се разхождат и да се излежават на дивана, гледайки филми.

И те биха убили за това свободно време! Нищо, че връщането на работа и училище след това е истинска болка.

Представи си, че руски министър предложи да бъде отменена дългата новогодишна ваканция, за да се увеличи производителността. Веднага той ще стане най-мразената личност в страната и много руснаци, дори и тези, които спазват всички закони и ограничения, които правителството налага, ще се вдигнат на масови бунтове в защита на правото си да почиват. 

Това всъщност е сюжетната линия на най-новото специално руско новогодишно телевизионно предаване, озаглавено: „Последният министър“. И то не отива твърде далеч от реалността – инициативи за намаляване на дните на новогодишните ваканции, тъй като икономиката на страната винаги е силно засегната, се появяват всяка година, но все пак без резултат. Дори президентът Владимир Путин през февруари 2012 г. (когато беше министър-председател) предложи да се пренесат поне някои празници от януари за май, но това не стана.Роман Волобуев/Студио „Среда“, 2020

Дългата новогодишна ваканция е относително скорошна традиция и води началото си от 2004 година. Само че бързо става нещо свещено за руснаците. След дългата година на здрав труд, лудостта на подготовките за празниците и емоционалното изгаряне… Хората просто заслужават време за отмора и да бъдат със семействата си. Поне такава е било логиката на законодателите, когато са работели, а пък руснаците са я приели с цялото си сърце.

Как руснаците се оказват с толкова дълги празници?

Архивна снимка

Нова година не се е празнувала много преди ерата на Сталин. Преди революцията от 1917 г. руснаците са празнували православната Коледа, точно като католиците, на 25 декември. Болшевиките обаче преминават към григорианския календар и всички дати се преместват с 13 дни напред. Православната Коледа се падна на 7 януари, но пък след това отбелязването на религиозните празници просто е отменено в един СССР, принуден да стане атеистичен.

Очевидно хората така или иначе се нуждаят от някои зимни празници и традиции. Сталин съживява коледното дърво, но го кръщава новогодишно дърво. Празникът е насочен повече към децата, които обличат карнавални костюми (разгледай някои щури костюми тук) и получават празнични подаръци.Александър Капустянски/Sputnik

В началото, за да дадат почивка на съветския трудов народ след убийствената и изтощителна Втора световна война, властите обявяват 1 януари за официален празник през 1947 година. На следващия ден, 2 януари, обаче всички трябва да се връщат на работа. По това време само децата е трябвало да се наслаждават на цяла седмица зимна ваканция.

През 1991 година, по време на перестройката, православната Коледа на 7 януари също става официален празник. През 1992 г. 2 януари е добавен към списъка на празниците, а в края на 2004 г. руснаците получават цели пет дни почивка. Инициативата е подета от група депутати от Държавната дума от различни партии, които настояват, че това ще даде възможност на родителите да прекарат зимните празници с децата си и така семействата ще укрепват.Андрей Соломонов/Sputnik

И ето че се събират пет дни, свързани с уикенда, а 7 януари (друг официален празник, както вече споменахме по-горе) не е толкова далече… Освен това, ако официалният празник се падне през уикенда, няма да е справедливо и затова се прилага специална процедура за прехвърляне на празника в следващия понеделник и по-късно до други дни.

И така, петте дни почивка често стават 8, 10 или дори 11 дни. „Перфектната“ комбинация от уикенд и всички допълнителни дни води до 11 поредни празника, както се случи през 2015 година.

И накрая, през 2012 г. (същата година, когато Путин предлага да се намалят новогодишните празници!), властите решават да не разчитат на слепия късмет и просто да направят официалните празници от 1 до 8 януари, независимо от всичко. Ако случайно бъдат последвани от уикенд, както се случи през 2021-а, така да бъде. И освен всичко това 31 декември 2020 г. беше обявен за неработен ден.

Какво означават тези празници за хората и страната?

Иля Питалев/Sputnik

Според Руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) в началото на 2020 г. до 51% от руснаците определят инициативата за дълги празници като добра идея. От възрастовите групи, дали най-голямо одобрение, най-много са младите хора между 18-24 години (75% от тях се отнасят благосклонно към дългите януарски празници) и 25-34 години (66%).

При все това 33% от хората не одобряват дългите празници. И около 3% от анкетираните като цяло подкрепят идеята, но предлагат дните да се прехвърлят през май.Виталий Анков/Sputnik

В началото на 2020 г. експерти изчислиха, че всеки ден от празниците струва на Русия 120-150 млрд. руб. (близо $1,9-2,4 млрд.), а общо – около 1  трлн. руб. (около $16,2 млрд.) за целия период.

Производството във фабрики и заводи по време на тези зимни празници намалява с около 15-20%, но в същото време търсенето в сектора на търговията на дребно нараства с 30-50%. Магазини, театри, кина и кафенета продължават да работят, тъй като хората са готови да харчат пари за пазаруване и забавления.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest