Защо „Руските витязи“ са едни от най-добрите пилотажни групи за въздушна акробатика?

Тази пилотажна група се превръща в първата в света, която изпълнява въздушна акробатика на най-високо ниво и печели състезания на „тежки“ изтребители срещу „леки“.

През 2021 г. „Руските витязи“ отпразнуваха 30-тата си годишнина. Уникалната авиационна група, която лети на тежки изтребители, през всички тези години достойно представлява руските Въздушно-космически сили (ВКС) по целия свят, демонстрирайки ненадминати летателни умения и впечатляващите възможности на самолетите си. А от 1993 г. „Руските витязи“ се превръщат в постоянни участници на Международния авиокосмически салон.

„Руски Витязи“ на Су-30СММинистерство на отбраната на Русия

Сега, 30 години по-късно, целият свят ги познава. Те символизират най-високите постижения на руската школа за въздушна акробатика и са редовни участници във всяко едно голямо авиошоу по света. Групата е сфоримирана през 1991 г. и е базирана в Кубинка, близо до Москва.

„Първите им самолети са изтребителите Су-27. Пилотите усвояват новото оборудване и скоро започват да тренират полети с по два, три и после четири самолета във формация ‘диамант’. Тяхната невероятност се състои в това, че ‘Руските витязи’ изпълняват аеробатика на серийни модели бойни машини, като потвърждават уменията на военните пилоти“, казва Вадим Козюлин, професор в Акедемията за военни науки.Авиационната група

Авиационната група „Руски витязи“ получи четири от най-новите многоцелеви изтребители Су-35СМинистерство на отбраната на Русия/Global Look Press

Истинската сензация е представянето на „Руските витязи“ през есента на 1991 г. в Англия на авиобаза „Скамптън“, след което следва серия триумфални изпълнения на авиофестивали по целия свят. „Руските витязи“ са аплодирани и признати от публиката в Англия, САЩ, Франция, Нидерландия, Канада, Белгия, Словакия, Люксембург, Китай, Обединените арабски емирства, Финландия, Бахрейн, Индия, Унгария и други страни.

Изтребителите на пилотажната гупа

Су-27 на

Су-27 на „Руските витязи“Министерство на отбраната на Русия/Global Look Press

В историята си „Руските витязи“ са усвоили групова и индивидуална аеробатика на многоцелевите и високоменаврени изтребители Су-27П и Су-30СМ. През ноември 2019 г. авиогрупата получава най-новия многоцелеви изтребител Су-35С, а през 2020 г. – още четири такива машини. В момента „Витязите“ са напълно подсигурени с модерно авиоборудване и си остава „бизнес визитката“ на руските ВКС, като продължава най-успешните традиции на руската аеробатика и непрестанно усъвършенства уменията си.

През юли 2020 г. в Кубинка „Руските витязи“ изпълниха уникални полети на Су-27 и Су-35С със сложни фигури от висшия пилотаж поотделно и във формации. За първи път в една формация се събраха три типа самолети, а програмата бе изпълнена на зададени интервали и на дистанция между самолетите по-малко от 3 метра.Министерство на отбраната на Русия/Global Look Press

„Руските витязи“ се представят за първи път на Международния авиосалон МАКС през 1993 година. Дори ниската облачност не успява да спре асовете да покажат феноменалните си умения с аеробатика на екстремно ниски височини. Оттогава участието им в летателната програма на МАКС е една от най-важните традиции на авиошоуто.

„Руски витязи“ в небето над НоворосийскМинистерство на отбраната на Русия/Global Look Press

Постепенно, благодарение на повишаването на броя участници и разрастването на бизнес компонента на салона, подобряването на инфраструктурата и повишаването на изложбените павилиони в района, МАКС заема своето място сред едни от най-големите авиошоута в света. И, разбира се, това е и благодарение на уникалната летателната програма на тези събития, от които „Русктие витязи“ са неразделна част.Изтребителите Су-30СМ на пилотажната група

Изтребителите Су-30СМ на пилотажната група „Руски витязи“ на тренировка на авиационна част от парада за Деня на победатаМинистерство на отбраната на Русия/Global Look Press

През 2004 г. програмата включва уникален елемент – съвместен полет на „Руските витязи“ с пилотажната група „Стрижи“, която се състои от 9 самолета (пет Су-27 и четири МиГ-29) във формация „ромб“, в изпълнение на пълен комплекс аеробатика. През същата година групата го изпълнява успешно на Международния фестивал по въздушна акробатика в Жуковски.

Значително събитие в историята на групата се случва на МАКС-2007, когато за първи път в историята на световната авиация е изпълнена хоризонтална „бъчва“ в група от 9 бойни самолети, наречен „Кубински диамант“, заради неговата форма и уникалност.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest