Общество

Защо руските футболни клубове имат такива странни имена?

Един от тях е кръстен на радарната система на бомбардировача Ту-16, а друг – на известен гладиатор, вдигнал се на бунт срещу Рим.

  1. „Спартак“ (Москва)

Сергей Бобилев/ТАСС

Най-легендарният клуб в историята на руския футбол, многократен национален шампион и носител на Купата на Русия, през 1935 г. е кръстен на Спартак – предводителя на бунта на робите и гладиаторите срещу Римската република. Вдъхновението за името идва от едноименния роман на Рафаело Джованьоли за известния борец за свобода, който по онова време е много популярен в СССР.

  1. ЦСКА (Москва)

Антон Новодережкин/ТАСС

Вечният съперник на „Спартак“ – ЦСКА, е основан и през по-голямата част от историята си е под крилото на Въоръжените сили на страната. Съкращението идва от „Централен спортен клуб на армията“. Освен в Москва, спортни клубове, свързани с военните, в миналото има и в Казахстан, Таджикистан и Армения. Днес в България има 2 клуба ЦСКА – ЦСКА София и ЦСКА 1948.

  1. „Динамо“ (Москва)

Daniel Felipe

ЦСКА е под крилото на армията, а спортният клуб „Динамо“ – на държавните органи за сигурност и милицията. Името идва от гръцката дума „динамо“, която означава „сила“. Днес известни клубове на име „Динамо“ има и в Киев и в Дрезден.

  1. „Зенит“ (Санкт Петербург)

Etsuo Hara/Getty Images

Носителят на Купата на УЕФА през 2008 г. „Зенит“ е водещият отбор на Санкт Петербург, северната столица на Русия. Името му, което е символ на вечното желание да се завоюват върховете на спорта, се появява през 1940 година. Преди това клубът се нарича „Сталинец“.

  1. „Крылья Советов“ (Самара)

Юрий Стрелец/Sputnik

„Крылья Советов“ („Крилата на съветите“) дължи необичайното си име на съветската военна авиация през Втората световна война и по-специално на легендарния Ил-2. През 1942 г., когато е основан клубът, центърът на производството на тези самолети е в Самара (тогава градът се нарича Куйбишев).

  1. Локомотив (Москва)

Григорий Сисоев/Sputnik

В името на този московски клуб няма нищо изненадващо. Отборът е под юрисдикцията на Държавния комисариат (министерство) на комуникациите в Съветския съюз, а в ранните години на съществуването му за него играят железопътни работници.

  1. „Рубин“ (Казан)

Егор Алеев/ТАСС

Според легендата футболният клуб от столицата на Република Татарстан получава името си в чест на радарната система „Рубин“, която се монтира на бомбардировача Ту-16 и други самолети, произвеждани в местния завод.

  1. „Арсенал“ (Тула)

Станислав Красилников/ТАСС

Тула се смята за руската оръжейна столица. Местните военни заводи и предприятия въоръжават руската армия от векове и продължават да го правят и до днес. Нищо чудно, че в град с подобна история се появява клуб с подобно име.

  1. „Шинник“ (Ярославъл)

Павел Лисицин/Sputnik

До 1960 г. отборът, който представлява заводът за гуми в Ярославъл, играе под името „Химик“. За много фенове това е малко странно и след множество молби клубът получава много по-подходящо име – „Шинник“ („работникът в завода за автомобилни гуми“).

автор:

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest