Общество

Защо руският художник Иля Репин яде сено

Бульонът от сено се превръща в едно от най-обсъжданите ястия в Санкт Петербург в началото на XX век.

Приятели, които посещават художника Иля Репин, автор на известните картини „Бурлаци на Волга“ и „Иван Грозни и неговият син Иван …“, си спомнят с изненада пържолите от червени боровинки, супата от сено и други необичайни ястия без месо, приготвени от съпругата на художника Наталия Нордман-Северова.

Автопортрет на Иля Репин и жена му Наталия Нордман-Северова

Автопортрет на Иля Репин и жена му Наталия Нордман-СевероваAteneum/Свободен източник

Съпругата на Репин е пламенна вегетарианка и суровоядка, което шокира мнозина по това време. През 1911 г. тя пише „Готварска книга за гладуващите“ и я посвещава на „пренаситените“. Любимият бульон от сено на Репин също е включен в книгата.

Legion Media

Рецептата за вегетарианския деликатес е проста: в тенджерата се поставя сеното, ситно нарязан лук, дафинов лист, черен пипер и сол. Всичко това трябва да заври и след това се остави на огъня за кратко. Този бульон според Нордман осигурява ситост за 24 часа, полезен е за бъбреците и е подходящ за приготвяне на вегетариански борш.

През 1912 г., по време на образователна лекция за ползите от вегетарианското хранене, тя отбелязва: „Често ме питат как ядем сено и билки. Дъвчем ги вкъщи, в конюшната или на поляната и колко точно от тях изяждаме? Мнозина приемат тази храна шеговито, а някои дори я намират за обидна, мислейки си как може на хората да се предлага храна, която досега са яли само животни!“

Самият Репин не се оплаква от диетата. Напротив, в писмо до приятел той пише: „Бульон от сено, корени, билки – това е еликсирът на живота. Пълно засищане за 9 часа. Тялото се подмладява и станах по-издръжлив в ходенето, по-силен в гимнастиката и много по-успешен в изкуството“.

автор: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest