Общество

Защо Русия свали стария си сателит и какво оръжие използва?

Москва заяви, че е демонстрирала възможностите си за отбрана в космоса, a експертите вярват, че зад това „изпълнение“ стои С-500.

Космическото командване на САЩ осъди Русия за това, че на 15 ноември 2021 г. свали един от собствените си сателити.

Според американците Москва е използвала противосателитна ракета за директно прехващане (DA-ASAT) и е създала 1500 отломки в космоса, които са могли да застрашат други сателити в орбита.

Москва обясни действията си, като се позова на необходимостта да остане в крак с американската военна активност в космоса.

Позицията на руското министерство на отбраната

Международна космическа станция/НАСА

Руските медии получиха официално изявление от министерството на отбраната, че успешно са изпълнили ракетен тест, по време на който е свален неактивен сателит на име Celina-D (името, които руското министерство на отбраната използва за сателита, докато американските и други медии го наричат Cosmos-1408).

Според ведомството тестът е контрамярка на новата американска космическа стратегия и на продължаващите тестове на най-новите модификации на безпилотните космически кораби Х-37.

„САЩ установиха космическото си командване през 2020 г. и официално приеха нова космическа стратегия. Една от главните цели е „да се създаде обширно военно преимущество в космоса“, заявиха от руското военно командване.

От министерството на отбраната на Русия твърдят още, че американската страна активно, но незабелязано разработва и тества своите най-нови офанзивни възможности от различен тип в орбита, включително последните модификации на безпилотните космически кораби Х-37.

От военното командване добавиха, че смятат подобни действия за заплаха, тъй като са несъвместими с обявените цели за мирно използване на космоса.

„Имайки предвид това, министерството на отбраната провежда планирани действия за укрепване на отбранителните способности, които изключват внезапни щети по сигурността на страната в космоса и на земята от настоящи и перспективни чуждестрани космически технологии“, заявиха от военното ведомство.

Какви оръжейни системи използва Русия, за да свали сателита?

Гледка към лунния модул Challenger от космическия кораб Apolo 17 след маневри по скачване, с командир Юджийн А. Сърнан и пилота на модула Харисън Х. Шмит на борда. Белите точки около лунния модул са отломки от отделянето на етапа Saturn S-IVB

Гледка към лунния модул Challenger от космическия кораб Apolo 17 след маневри по скачване, с командир Юджийн А. Сърнан и пилота на модула Харисън Х. Шмит на борда. Белите точки около лунния модул са отломки от отделянето на етапа Saturn S-IVBМеждународна космическа станция/НАСА

От руското министерство на отбраната не разкриват официално коя система е използвана за свалянето на стария съветски сателит.

Към момента има само две съществуващи оръжейни системи в Русия, способни да унищожат обект в космоса – противовъздушната система С-500, както и най-новата С-550.

„Можем да предположим, че това бе реален боен пуск на зенитно-ракетната система от пето поколение „земя-въздух“ С-500, която може да избере конкретни цели в близкия космос и да ги свали“, каза Игор Коротченко, главен редактор на сп. „Национална отбрана“.

Според него данните от изпитанията показват, че С-500 може да неутрализира заплахи от новите маневриращи в орбита оръжия за многократна употреба, които могат да носят всички типове въоръжение, включително и ядрено.

„Русия искаше да покаже, че е способна да елиминира заплахи, идващи от близкия космос. Трябва да кажем, че С-500 и С-550 са изключително отбранителни оръжия. Техните задачи са да отговарят на новите типове военни заплахи, които ще се материализират в земната орбита през следващите 5 години“, каза Коротченко.

Уникални ли са тези тестове?

Най-новата зенитно-ракетна система С-500 на полигона

Най-новата зенитно-ракетна система С-500 на полигона „Капустин Яр“ изпълнява изпитателна бойна стрелба по високоскоростна балистична цел. Според средствата за обективен контрол целта е поразена. Стоп кадър от видео, предоставено от министерството на отбраната на РусияSputnik

Не, не са.

САЩ и Китай вече проведоха подобни изпитания през последните десетилетия.

„Тези изпитания бяха проведени от Военноморските сили на САЩ, които свалиха един от сателитите си със своите антиорбитални ракети, и от китайската армия, която използва ракети, изстреляни от Земята, за унищожаване на един от сателитите си“, каза за Russia Beyond Александър Храмчихин, бивш заместник-директор на Института за политически и военни анализи.

Първите такива тестове бяха проведени от Китай през 2007 година. Страната унищожи носител, който бе в орбита на височина 865 километра. Това произведе над 3000 проследими отломки, много от които са в орбита и до днес.

През 2008 г. САЩ свали неизправния разузнавателен сателит USA-193. За разлика от предишни тестове, този бе някак по-добре организиран. Факт е, че апаратурата бе в ниската орбита и бързо навлезе в атмосферата. Така че повечето отломки излязоха от орбита сравнително бързо. И все пак не всички.USA-193. Успешно изстрелване на ракета Delta II, носеща сателит на Националната служба за разузнаване на 14 декември 2006 г. от площадката Space Launch Complex-2 във военновъздушната база Ванденберг, Калифорния

USA-193. Успешно изстрелване на ракета Delta II, носеща сателит на Националната служба за разузнаване на 14 декември 2006 г. от площадката Space Launch Complex-2 във военновъздушната база Ванденберг, КалифорнияСнимка на ВВС на САЩ/Master Sgt. Richard Freeland/Свободни източници

Въпреки това експертът предполага, че свалянето е нещо опасно, тъй като отломките могат да повредят космическите станции и други спътници, летящи в орбита.

„Когато една нация иска да премахне сателит от орбита, тя го сваля от орбита ръчно и го потапя в югоизточната част на Тихия океан заедно с други остарели спътници“, каза Храмчихин.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest