Общество

Защо Русия слива корпорациите „Сухой“ и „МиГ“?

Новото ръководство вече планира обявяването на най-новия електрически самолет на страната през юли 2021 година.

Русия сля двете главни авиокомпании на страната – „Сухой“ и „МиГ“, в един голям холдинг. Той ще се казва „Корпоративен център за самолетостроене“ на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК).

Унифицирането на двете компании се случи през март 2021 г., но за това се носеха слухове от доста време.

Причини за сливането

Су-57

Су-57Министерство на отбраната на Русия/Global Look Press

Десетилетията на пазарна конкуренция между компаниите приключиха с освобождаването на генералния директор на „Сухой“ Игор Озар. Постът му бе предаден на шефа на „МиГ“ – Иля Тарасенко.

„Сухой“ беше търговски по-ефективна от „МиГ“, но, изненадващо, нейният главен директор бе освободен. Това вероятно е резултат от вътрешно съперничество между руските елити“, каза Дмитрий Литовкин, главен редактор на сп. „Независим военен наблюдател“.

Под ръководството на Озар „Сухой“ подписа и изпълни големи договори за доставка на бомбардировачи Су-34 и многоцелеви изтребители Су-35. Компанията също така завърши изтребителя от пето поколение Су-57 и започна подготовката му за серийно производство.

Озар е шеф на „Сухой“ от 2011 г. и до 2017 г. компанията стана най-печелившата сред руските авиопроизводители.Су-35С

Су-35СGlobal Look Press

През 2018 г. приходите на компанията достигнаха 114,5 млрд. рубли (1,2 млрд. евро), като генерира нетна печалба от 4,08 млрд. рубли (450 млн. евро). За сравнение – печалбите на „МиГ“ за 2018 г. са около 89,5 млрд. рубли (около 1 млрд. евро), а нетните печалби – 3,5 млрд. рубли (400 млн. евро).

„Консолидирането на основните изследователски и производствени капацитети на военната авиоиндустрия ще позволи на Русия по-ефективно да изпълни съществуващите програми и да развие обещаващи проекти“, казаха от пресслужбата на Обединената авиостроителна корпорация.

„Съвременна Русия просто не се нуждае от толкова бойна авиация, както в съветско време. Така че една от основните причини за унификацията е нуждата да се намалят държавните разходи за военна авиция и да се направят съществуващите проекти търговски ефективни за чуждите пазари“, добави Литовкин.

Какво следва

Як-40

Як-40Ростислав Нетисов/Sputnik

Въпреки всичко руските експерти не виждат предстоящи драстични промени за руската авиационна индустрия.

„Новата компания ще се концентрира над завършването на съществуващите проекти (като дрона „Охотник“, както и изтребителите Су-57, МиГ-35 и стратегическия бомбардировач ПАК ДА) и продължаването на работата над нов прехващач, който да замени МиГ-31. Целта днес е да се повишат доходите и да се предложат на чуждестранните клиенти по-атрактивни варианти на военния авиационен пазар. Ще се фокусират върху пазарите в Югоизточна Азия и Латинска Америка“, каза главният редактор на списание „Арсенал Отечества“ Виктор Мураховски.

Както той отбелязва, първите резултати от работата ще бъдат видени през юли на авиоизложението „МАКС 2021“.

„Компанията обяви плановете си по представянето на първия руски електрически самолет на изложението. Да почакаме и да видим.“

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest